lukier cytrynowy

aromatyczny lukier o jasnym smaku do domowych wypieków! Łatwy i szybki w przygotowaniu uniwersalny lukier do dekoracji domowych wypieków i ciast! Przygotowuje się z minimum produktów w ciągu kilku minut!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 84 g
314 kcal
IG: 1 / 0 / 99

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania glazury cytrynowej: potrzebujesz tylko cukru pudru i cytryny, aby uzyskać sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cytryny najlepiej dokładnie spłukać przed użyciem, przeciąć na pół w dowolny wygodny sposób, aby wyodrębnić sok z cytryny. To zajmie bardzo mało. Aby sok był łatwiejszy do uzyskania, istnieje ciekawa technika: przetocz całą cytrynę z wysiłkiem na stole, naciskając owoc ręką, wewnętrzne przegrody zapadną się, a sok wypłynie szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier puder najlepiej przesiać przez drobny sitko przed użyciem. Jeśli sam przygotujesz proszek i zmielisz cukier w młynku bezpośrednio przed przygotowaniem glazury cytrynowej, możesz pominąć etap przesiewania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo zacznij dodawać wyciśnięty sok z cytryny do cukru pudru. Nie spiesz się! Ciągle mieszaj masę cukrową, która z gęstej będzie coraz bardziej płynna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj sok z cytryny i cukier puder, aby uzyskać wolno płynącą, jednorodną, gęstą masę. Przepis jest dobry, ponieważ jeśli lukier jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć sokiem i odwrotnie, jeśli jest bardzo płynny, dodać więcej cukru pudru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowana glazura cytrynowa jest gotowa do dalszej aplikacji. Użyj go natychmiast po ugotowaniu, aż lukier zacznie wysychać. Smacznego!

lukier cytrynowy jest dobry, ponieważ można go szybko ugotować i nie ma wielu produktów, dostępne są składniki. Technologia jest najprostsza! Przepis można bezpiecznie przypisać uniwersalnemu, ponieważ taki lukier można ozdobić różnymi bułeczkami, babeczkami .. Szczególnie ten lukier dobrze nadaje się do ozdabiania ciast wielkanocnych.
ważny jest również fakt, że zamiast soku z cytryny można wziąć sok pomarańczowy lub limonkowy - glazura nabierze w tym przypadku odpowiedniego smaku i aromatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy