skład / składniki
metoda gotowania
kefir (o zawartości tłuszczu co najmniej 2,3%) lekko podgrzać do ciepłego stanu. Możesz użyć do tego kuchenki lub kuchenki mikrofalowej. Użyj miejsca, w którym Proces jest lepiej kontrolowany. Najważniejsze, aby nie przegrzać produktu, w przeciwnym razie może się rozwarstwić, a ciasto może nie działać. Wlej olej roślinny do ciepłego kefiru (lepiej użyć bezwonnego, aby nie zepsuć smaku i aromatu przyszłych wypieków). Dodaj sól i cukier, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak.
biała mąka pszenna najwyższej jakości przesiać do czystej i suchej dużej miski przesiać przez drobne sito. Ma to na celu rozbicie wszystkich możliwych grudek i piersi w mące, a jednocześnie uczynienie mąki bardziej puszystą i puszystą. Dzięki temu procesowi ciasto jest bardziej delikatne i przewiewne, a pieczenie jest bardziej miękkie i maślane.
szybko działające suche drożdże dodaj przesianą mąkę do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
następnie wlej płynną masę kefiru do miski z mąką i suchymi drożdżami. Dokładnie wymieszaj wszystkie potrawy i zagnieść miękkie i pulchne ciasto. Jeśli to konieczne, podczas procesu ugniatania możesz dodać trochę więcej mąki. Ilość mąki potrzebnej do ciasta różni się w zależności od odmiany i konkretnej marki.
uformuj ciasto w kulkę, włóż z powrotem do miski, w której znajdowała się mąka. Aby ciasto nie wyschło, przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym.
następnie ciasto powinno stać w cieple bez przeciągów i bezpośrednich promieni słonecznych przez co najmniej pół godziny. W tym czasie powinien się podwoić, a nawet potroić.
po dopasowaniu i powiększeniu ciasta możesz przystąpić do dalszej pracy z nim. Okazuje się, że jest bardzo elastyczny i giętki, bardzo wygodny w pracy.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g