ciasto jak puch na suchych drożdżach

Spróbuj zrobić to ciasto, a nie zawiedziesz się! Ciasto jak puch na suchych drożdżach, przygotowane według tego prostego przepisu, okazuje się bardzo miękkie i plastyczne. Nawet jeśli nie podniósł się zbytnio na pierwszym etapie, nie denerwuj się. Pieczenie z nim niezmiennie okazuje się bujną i delikatną strukturą. Z takiego ciasta uzyskuje się pyszne ciasta, bułki, serniki. Może być również używany do robienia różnych ciast, a nawet domowej pizzy.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 63 % 40 g
323 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

kefir (o zawartości tłuszczu co najmniej 2,3%) lekko podgrzać do ciepłego stanu. Możesz użyć do tego kuchenki lub kuchenki mikrofalowej. Użyj miejsca, w którym Proces jest lepiej kontrolowany. Najważniejsze, aby nie przegrzać produktu, w przeciwnym razie może się rozwarstwić, a ciasto może nie działać. Wlej olej roślinny do ciepłego kefiru (lepiej użyć bezwonnego, aby nie zepsuć smaku i aromatu przyszłych wypieków). Dodaj sól i cukier, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak.

biała mąka pszenna najwyższej jakości przesiać do czystej i suchej dużej miski przesiać przez drobne sito. Ma to na celu rozbicie wszystkich możliwych grudek i piersi w mące, a jednocześnie uczynienie mąki bardziej puszystą i puszystą. Dzięki temu procesowi ciasto jest bardziej delikatne i przewiewne, a pieczenie jest bardziej miękkie i maślane.

szybko działające suche drożdże dodaj przesianą mąkę do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

następnie wlej płynną masę kefiru do miski z mąką i suchymi drożdżami. Dokładnie wymieszaj wszystkie potrawy i zagnieść miękkie i pulchne ciasto. Jeśli to konieczne, podczas procesu ugniatania możesz dodać trochę więcej mąki. Ilość mąki potrzebnej do ciasta różni się w zależności od odmiany i konkretnej marki.

uformuj ciasto w kulkę, włóż z powrotem do miski, w której znajdowała się mąka. Aby ciasto nie wyschło, przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym.

następnie ciasto powinno stać w cieple bez przeciągów i bezpośrednich promieni słonecznych przez co najmniej pół godziny. W tym czasie powinien się podwoić, a nawet potroić.

po dopasowaniu i powiększeniu ciasta możesz przystąpić do dalszej pracy z nim. Okazuje się, że jest bardzo elastyczny i giętki, bardzo wygodny w pracy.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy