skład / składniki
gotowanie krok po kroku
z tej ilości składników uzyskuje się 14 klopsików.
ryż (używam długoziarnistego), wsyp do rondla, zalej zimną wodą i podpal.
od czasu do czasu mieszając, gotuj do połowy - 10-15 minut.
drobno posiekaj obraną cebulę.
zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Wyślij cebulę na patelnię, w rozgrzanym oleju.
smaż na złoty kolor.
dodaj drobno startą marchewkę do cebuli.
dokładnie wymieszaj i smaż na dużym ogniu przez 5-10 minut.
przenieś mięso mielone do dużej miski i rozbij tam jajko.
dodaj pół ugotowany ryż i smażoną cebulę i marchewkę.
dodaj sól, czarny pieprz i dobrze zagniataj mięso mielone rękami. Im dłużej mieszamy mięso mielone, tym smaczniejsze będą klopsiki.
wlej mąkę do czystego, suchego naczynia.
tworzymy małe koloboki w dłoniach.
Rzuć mąkę ze wszystkich stron.
klopsiki wysyłamy na patelnię, do rozgrzanego oleju i smażymy na dużym ogniu, aż będą złote przez 1-2 minuty.
następnie odwróć i usmaż drugą stronę.
włóż wszystkie klopsiki do czystej patelni.
robimy sos: śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i wodę mieszamy w jednej misce.
napełnij klopsiki tym sosem.
dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
podawaj z dowolnym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g