klopsiki mięsne z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym

delikatne klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym. Klopsiki różnią się od kotletów tym, że są wykonane z dodatkiem zbóż i warzyw. Oferuję przepis na robienie klopsików mięsnych z ryżem i warzywami w sosie pomidorowo-śmietanowym.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 31 % 9 g
184 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

z tej ilości składników uzyskuje się 14 klopsików.
ryż (używam długoziarnistego), wsyp do rondla, zalej zimną wodą i podpal.
od czasu do czasu mieszając, gotuj do połowy - 10-15 minut.
drobno posiekaj obraną cebulę.
zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Wyślij cebulę na patelnię, w rozgrzanym oleju.
smaż na złoty kolor.
dodaj drobno startą marchewkę do cebuli.
dokładnie wymieszaj i smaż na dużym ogniu przez 5-10 minut.
przenieś mięso mielone do dużej miski i rozbij tam jajko.
dodaj pół ugotowany ryż i smażoną cebulę i marchewkę.
dodaj sól, czarny pieprz i dobrze zagniataj mięso mielone rękami. Im dłużej mieszamy mięso mielone, tym smaczniejsze będą klopsiki.
wlej mąkę do czystego, suchego naczynia.
tworzymy małe koloboki w dłoniach.
Rzuć mąkę ze wszystkich stron.
klopsiki wysyłamy na patelnię, do rozgrzanego oleju i smażymy na dużym ogniu, aż będą złote przez 1-2 minuty.
następnie odwróć i usmaż drugą stronę.
włóż wszystkie klopsiki do czystej patelni.
robimy sos: śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i wodę mieszamy w jednej misce.
napełnij klopsiki tym sosem.
dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
podawaj z dowolnym dodatkiem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy