paluszki z kurczaka w płatkach kokosowych
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Umyj filet z kurczaka, usuń filmy, nadmiar tłuszczu, ścięgna. Osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w paski o przekroju 1,5-2 cm.
2. W misce wymieszaj sos Worcester, oliwę z oliwek, czerwone wino, sól i ziele angielskie. Marynować filet z kurczaka w marynacie przez 1 godzinę. Trzymaj w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
3. Lekko ubij jajko widelcem. Wlej płatki kokosowe na talerz.
4. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
5. Marynowany filet osuszyć ręcznikami papierowymi, zanurzyć w jajku, panierować w płatkach kokosowych i natychmiast smażyć na złoty kolor z obu stron. Paluszki z kurczaka następnie doprowadzić do miękkości przez około 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
podawać z ryżem i pikantnym sosem pomidorowym (przepis na sos mam w przepisach).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g