bułki z ogórkiem i rybą

wspaniała opcja przekąski dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych! Bułki to tylko przejadanie się. Te bułki nie różnią się od bułek przygotowywanych w barach sushi i restauracjach.
NataszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 60 % 28 g
229 kcal
IG: 14 / 82 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypełnienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jaja

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane składniki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nori

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ryż

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Omlet

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogórek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I łosoś

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzuć bułkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rolada

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    3 szt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    SOS

ugotuj lepki ryż.
dobrze wymieszaj ocet, sól i cukier. I wlej mieszaninę do ryżu. Dobrze wymieszaj.
ubij jajka i zrób omlet.
pokrój rybę, ogórek i omlet w identyczne paski.
połóż niewielką ilość ryżu na arkuszu nori i spłaszcz.
następnie ułóż omlet, ogórek i łososia.
Rzuć bułkę.
pokrój ostrze zanurzone w wodzie nożem na 6 części.
do sosu wymieszaj majonez, sos sojowy i drobno posiekany koperek.
ułóż gotowe bułki na półmisku i podawaj z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy