bułka z cukinią i kiełbasą w cieście drożdżowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem i solą, wlej ciepłą wodę, wymieszaj wszystko.
przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu. Zagnieść ciasto, będzie lepkie.
wlać Rast.olej i zagnieść.
uformuj kulkę z ciasta, przykryj serwetką i nalegaj w ciepłym miejscu na godzinę.
pokrój cukinię wzdłuż. Wyjmij rdzeń, włóż kiełbasę do środka.
rozwałkuj ciasto na warstwę, połóż cukinię na środku z kiełbasą w środku, przyklej i posmaruj jajkiem na wierzchu.
włóż bułkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Wystarczy 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g