makaron z klopsikami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
makaron z klopsikami gotuję niezwykle rzadko. Jest to dość czasochłonny przepis kulinarny, ale wysiłek jest tego wart. To jedzenie nie jest dla dietetyków, ale jest mało prawdopodobne, aby nawet oni mogli przejść!
gotowanie lepiej zacząć od gotowania ryżu i mielonego mięsa na klopsiki. Uwielbiam samodzielnie gotować mięso mielone, mieszając cielęcinę, tłustą wieprzowinę i filet z kurczaka. Kilka razy przewijam maszynkę do mięsa i dodaję przyprawy z jajkiem.
jeśli ryż jest gotowy - musisz pozwolić mu uciec. W międzyczasie drobno posiekaj 2 cebule, wymieszaj z papryką i dodaj do mięsa mielonego z ryżem.
teraz możesz na chwilę zapomnieć o farszu – włóż go do lodówki i przejdź do ciasta.
właściwie gotowanie makaronu nie jest trudne. Przesiej mąkę, rozbij tam jedno jajko, dodaj ciepłą wodę i dokładnie ugniataj. Teraz odstawiamy również ciasto na pół godziny i bierzemy bulion.
jak dla mnie najsmaczniejszy bulion pochodzi tylko z piersi kurczaka. Mój sekret pysznego bulionu to ziele angielskie, mielony liść laurowy i cała obrana cebula. Oczywiście mięso i Dodatki należy wyjąć z bulionu przed gotowaniem klopsików.
czas ponownie zrobić ciasto – należy je rozwałkować na cienki arkusz i pozostawić do wyschnięcia na 15 minut. Następnie zwiń arkusz w rurkę i pokrój kawałki na szerokość małego palca. Okazało się, że słodkie kółka, które należy ułożyć w stos na blasze do pieczenia i wysuszyć w gorącym piekarniku przez kilka minut. Makaron nabierze bardzo przyjemnego, prawdziwie domowego smaku.
w tym samym czasie możesz zrobić klopsiki. Ale najpierw usmaż posiekaną cebulę na patelni i zwiń mięso mielone w zgrabne kulki – zanurz je w bulionie. I nie zapomnij o smażonej cebuli-dodaj ją kilka minut po tym, jak klopsiki trafią na patelnię.
pozostaje mieć odwagę i nie jeść klopsików po prostu. Czas wyjąć z piekarnika i zanurzyć go w bulionie na klopsiki.
makaron z klopsikami to po prostu idealny lunch. Zwłaszcza z grzankami z chleba pszennego-osobiście jem tylko w ten sposób.
gotowanie lepiej zacząć od gotowania ryżu i mielonego mięsa na klopsiki. Uwielbiam samodzielnie gotować mięso mielone, mieszając cielęcinę, tłustą wieprzowinę i filet z kurczaka. Kilka razy przewijam maszynkę do mięsa i dodaję przyprawy z jajkiem.
jeśli ryż jest gotowy - musisz pozwolić mu uciec. W międzyczasie drobno posiekaj 2 cebule, wymieszaj z papryką i dodaj do mięsa mielonego z ryżem.
teraz możesz na chwilę zapomnieć o farszu – włóż go do lodówki i przejdź do ciasta.
właściwie gotowanie makaronu nie jest trudne. Przesiej mąkę, rozbij tam jedno jajko, dodaj ciepłą wodę i dokładnie ugniataj. Teraz odstawiamy również ciasto na pół godziny i bierzemy bulion.
jak dla mnie najsmaczniejszy bulion pochodzi tylko z piersi kurczaka. Mój sekret pysznego bulionu to ziele angielskie, mielony liść laurowy i cała obrana cebula. Oczywiście mięso i Dodatki należy wyjąć z bulionu przed gotowaniem klopsików.
czas ponownie zrobić ciasto – należy je rozwałkować na cienki arkusz i pozostawić do wyschnięcia na 15 minut. Następnie zwiń arkusz w rurkę i pokrój kawałki na szerokość małego palca. Okazało się, że słodkie kółka, które należy ułożyć w stos na blasze do pieczenia i wysuszyć w gorącym piekarniku przez kilka minut. Makaron nabierze bardzo przyjemnego, prawdziwie domowego smaku.
w tym samym czasie możesz zrobić klopsiki. Ale najpierw usmaż posiekaną cebulę na patelni i zwiń mięso mielone w zgrabne kulki – zanurz je w bulionie. I nie zapomnij o smażonej cebuli-dodaj ją kilka minut po tym, jak klopsiki trafią na patelnię.
pozostaje mieć odwagę i nie jeść klopsików po prostu. Czas wyjąć z piekarnika i zanurzyć go w bulionie na klopsiki.
makaron z klopsikami to po prostu idealny lunch. Zwłaszcza z grzankami z chleba pszennego-osobiście jem tylko w ten sposób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g