satsivi z indyka

Narodowe gruzińskie danie na pewno ci się spodoba! Smakowity. Pysznym przepisem na gruzińską kuchnię jest satsivi z indyka.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 8 % 3 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
ugotuj filet z indyka.

drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.

dodaj dużą łyżkę mąki do cebuli. Wymieszaj wszystko i rozcieńczyć bulionem, w którym gotowano indyka, do konsystencji bardzo płynnej śmietany. Wszystko wymieszać.

dodaj ocet winogronowy do cebuli z mąką.
sól.

dodaj przyprawę do satsivi.

rozcieńczyć cały sos bulionem do gęstości płynnej śmietany.
włóż indyka do sosu i gotuj przez około 10 minut.

orzechy przewinąć przez maszynę do mięsa.

wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.

wymieszaj orzechy z czosnkiem i dodaj do nich dwa żółtka. Wszystko dobrze wymieszaj.

wyjmij mięso z sosu.

połącz sos z mieszanką orzechowo-czosnkowo-jajeczną. Wszystko dobrze rozgrzać przez 2-3 minuty przy ciągłym mieszaniu.

połącz sos z indykiem. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj.
Satsivi umieścić w zimnym miejscu na 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy