satsivi z indyka
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
ugotuj filet z indyka.
drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.
dodaj dużą łyżkę mąki do cebuli. Wymieszaj wszystko i rozcieńczyć bulionem, w którym gotowano indyka, do konsystencji bardzo płynnej śmietany. Wszystko wymieszać.
dodaj ocet winogronowy do cebuli z mąką.
sól.
dodaj przyprawę do satsivi.
rozcieńczyć cały sos bulionem do gęstości płynnej śmietany.
włóż indyka do sosu i gotuj przez około 10 minut.
orzechy przewinąć przez maszynę do mięsa.
wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.
wymieszaj orzechy z czosnkiem i dodaj do nich dwa żółtka. Wszystko dobrze wymieszaj.
wyjmij mięso z sosu.
połącz sos z mieszanką orzechowo-czosnkowo-jajeczną. Wszystko dobrze rozgrzać przez 2-3 minuty przy ciągłym mieszaniu.
połącz sos z indykiem. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj.
Satsivi umieścić w zimnym miejscu na 2-3 godziny.
drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.
dodaj dużą łyżkę mąki do cebuli. Wymieszaj wszystko i rozcieńczyć bulionem, w którym gotowano indyka, do konsystencji bardzo płynnej śmietany. Wszystko wymieszać.
dodaj ocet winogronowy do cebuli z mąką.
sól.
dodaj przyprawę do satsivi.
rozcieńczyć cały sos bulionem do gęstości płynnej śmietany.
włóż indyka do sosu i gotuj przez około 10 minut.
orzechy przewinąć przez maszynę do mięsa.
wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.
wymieszaj orzechy z czosnkiem i dodaj do nich dwa żółtka. Wszystko dobrze wymieszaj.
wyjmij mięso z sosu.
połącz sos z mieszanką orzechowo-czosnkowo-jajeczną. Wszystko dobrze rozgrzać przez 2-3 minuty przy ciągłym mieszaniu.
połącz sos z indykiem. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj.
Satsivi umieścić w zimnym miejscu na 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g