mięso w słodkim sosie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
najpierw musimy zgasić warzywa. Aby to zrobić, obieramy pieprz z nasion i kroimy go w cienkie półpierścienie. Po tych samych półpierścieniach kroimy cebulę. Sos sojowy łączymy z koncentratem pomidorowym i bulionem, dodajemy ocet i niepełną szklankę wody, dodajemy sól, cukier. Masę doprowadzamy do stanu jednorodnego. Bierzemy termoodporne głębokie naczynia, wkładamy do nich warzywa, wlewamy powstały sos i wkładamy do piekarnika pod przykryciem, aby dusić na małym ogniu. Zajmie nam to około godziny. Gdy jedzenie będzie gotowe, wyjmij, wlej zielony groszek i włóż do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Razem ze skrobią ubij jajka, zanurz mięso pokrojone w warstwy w mieszance i usmaż je w oleju roślinnym po obu stronach. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj je do warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g