przyprawowy sos czosnkowy na majonezie chili
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę (lub zetrzyj na drobnej tarce).
Krok 3:
W sosie z japońskim majonezem dodaj chili i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj czosnek.
Krok 5:
Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj kawior tobiko.
Krok 7:
Wymieszaj, spróbuj. Smak powinien być zrównoważony: dość ostry, ale nie palący, umiarkowanie słony, z kwaskowatością i subtelnym rybim zapachem, jaki daje kawior latającej ryby. Jeśli czegoś brakuje, dodaj odpowiedni składnik.
użyłam domowego japońskiego majonezu. Zrobiłem to według własnego gustu, z wyraźną kwaskowatością, więc nie dodawałem już kwasu do sosu spicy. Jeśli majonez jest bardziej mdły, możesz dodać trochę soku z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g