sos przyprawowy czosnkowy na majonezie chili

pyszny japoński ostry sos do bułek i sushi! Jest to klasyczny japoński SOS używany do sosów sałatkowych, dodawany do nadzienia do niektórych bułek zamiast wasabi lub japońskiego majonezu, a także podawany jako samodzielny sos do sushi. Istnieje kilka przepisów na sos spicy, różnią się one składem. Wybrałem ten, w którym najprostsze i najtańsze składniki.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 74 % 48 g
węglowodany 17 % 11 g
475 kcal
IG: 82 / 18 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę (lub zetrzyj na drobnej tarce).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W sosie z japońskim majonezem dodaj chili i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos sojowy i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kawior tobiko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, spróbuj. Smak powinien być zrównoważony: dość ostry, ale nie palący, umiarkowanie słony, z kwaskowatością i subtelnym rybim zapachem, jaki daje kawior latającej ryby. Jeśli czegoś brakuje, dodaj odpowiedni składnik.

użyłam domowego japońskiego majonezu. Zrobiłem to według własnego gustu, z wyraźną kwaskowatością, więc nie dodawałem już kwasu do sosu spicy. Jeśli majonez jest bardziej mdły, możesz dodać trochę soku z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Kawior czerwony - 245   kcal/100g

Podobne przepisy