filet z kurczaka w ziemniakach z dodatkami i sosem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
oddziel mały filet z kurczaka po umyciu (nie będziemy go potrzebować). Usuń tłuszcz i folie z mięsa.
Pokonaj lekko kawałki młotkiem, zalej kefirem z gałką muszkatołową, solą, czarnym pieprzem przez 1,5-2 godziny.
ubij jajka widelcem.
ziemniaki pokroić w paski (lub zetrzeć na tarce), dodać sól, zmiażdżyć rękami. Przenieś do ręcznika papierowego i lekko osusz.
Rast.rozgrzej olej na patelni do lekkiego "dymu".
osusz marynowany filet, zanurz w jajku, a następnie w słomce ziemniaczanej po obu stronach.
przenieś mięso na rozgrzaną do czerwoności patelnię, dociśnij szpatułką do powierzchni. Najważniejsze, aby się nie przypalić, ponieważ filet z kurczaka szybko się smaży.
przenieś smażone kawałki do naczynia ogniotrwałego, a następnie do piekarnika na 10-13 minut (rozgrzanego do 190).
jak zrobić pesto:
Orzechy sosny lekko usmażyć na małym ogniu, mieszając. Osusz umytą bazylię, odetnij liście - potrzebujemy ich tylko.
złożyć czosnek, bazylię, orzechy, starty ser do blendera, wlać masło. Ubijaj do uzyskania gładkości. Sól, ponownie ubij, jeśli to konieczne, dodaj sól.
duszona kapusta poszła mi jako dodatek.
Pokonaj lekko kawałki młotkiem, zalej kefirem z gałką muszkatołową, solą, czarnym pieprzem przez 1,5-2 godziny.
ubij jajka widelcem.
ziemniaki pokroić w paski (lub zetrzeć na tarce), dodać sól, zmiażdżyć rękami. Przenieś do ręcznika papierowego i lekko osusz.
Rast.rozgrzej olej na patelni do lekkiego "dymu".
osusz marynowany filet, zanurz w jajku, a następnie w słomce ziemniaczanej po obu stronach.
przenieś mięso na rozgrzaną do czerwoności patelnię, dociśnij szpatułką do powierzchni. Najważniejsze, aby się nie przypalić, ponieważ filet z kurczaka szybko się smaży.
przenieś smażone kawałki do naczynia ogniotrwałego, a następnie do piekarnika na 10-13 minut (rozgrzanego do 190).
jak zrobić pesto:
Orzechy sosny lekko usmażyć na małym ogniu, mieszając. Osusz umytą bazylię, odetnij liście - potrzebujemy ich tylko.
złożyć czosnek, bazylię, orzechy, starty ser do blendera, wlać masło. Ubijaj do uzyskania gładkości. Sól, ponownie ubij, jeśli to konieczne, dodaj sól.
duszona kapusta poszła mi jako dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g