sznycel z kurczaka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Umyj filet z kurczaka, usuń filmy, ścięgna i nadmiar tłuszczu, pokrój każdą pierś na pół. Osusz ręcznikiem papierowym i uderz młotkiem.
2. W moździerzu lub blenderze zmiel czosnek, dodaj sok pomarańczowy, cytrynowy, oliwę z oliwek, włoskie zioła, sól i pieprz. Marynuj filety z kurczaka w marynacie przez 30-40 minut. Wstaw do lodówki, od czasu do czasu mieszając.
3. Rozbij jajko, lekko ubij widelcem. Zmiel orzechy na średnie okruchy, wlej na talerz.
4. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
5. Marynowane filety osuszyć ręcznikami papierowymi, zanurzyć w jajku, następnie panierować w mielonych orzechach i smażyć na złoty kolor z obu stron.
6. Doprowadzić do gotowości przez 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
podawać ze spaghetti w sosie pietruszkowo-dzikim (przepis na sos mam w przepisach).
1. Umyj filet z kurczaka, usuń filmy, ścięgna i nadmiar tłuszczu, pokrój każdą pierś na pół. Osusz ręcznikiem papierowym i uderz młotkiem.
2. W moździerzu lub blenderze zmiel czosnek, dodaj sok pomarańczowy, cytrynowy, oliwę z oliwek, włoskie zioła, sól i pieprz. Marynuj filety z kurczaka w marynacie przez 30-40 minut. Wstaw do lodówki, od czasu do czasu mieszając.
3. Rozbij jajko, lekko ubij widelcem. Zmiel orzechy na średnie okruchy, wlej na talerz.
4. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
5. Marynowane filety osuszyć ręcznikami papierowymi, zanurzyć w jajku, następnie panierować w mielonych orzechach i smażyć na złoty kolor z obu stron.
6. Doprowadzić do gotowości przez 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
podawać ze spaghetti w sosie pietruszkowo-dzikim (przepis na sos mam w przepisach).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g