skład / składniki
Metoda gotowania
przepis na basturmę jest jak najbardziej zbliżony do klasycznego. Jeśli się go trzymasz, otrzymasz bardzo smaczny przysmak, ilość przypraw, do której możesz wybrać według własnego gustu. Mięso okazuje się bardzo smaczne i może zaskoczyć każdą firmę lub rodzinę. Spośród odmian suszonych ten przepis znajduje się na jednym z pierwszych miejsc. Zaleca się stosowanie mięsa wołowego, ale możliwe jest również inne.na przykład jagnięcina.Jedynym minusem tego przygotowania jest jego czas trwania, cztery tygodnie. Ale wynik na pewno ci się spodoba.
na początku gotowania mięso należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie przygotować marynatę ze składników z pierwszej grupy. Mięso trzymamy w marynacie przez 6 dni. W tym samym czasie wykonujemy zaciskanie wołowiny (kładziemy ją pod uciskiem). W ciągu 6 dni prasa nada mięsu niezbędny spłaszczony kształt. Po upływie określonego czasu mięso myjemy ponownie pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Pozostaw do wietrzenia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. W tym czasie możesz powoli przygotować powłokę. Wymieszaj drugą grupę składników. Jednocześnie dodajemy wino nie od razu, ale w porcjach. Dodajemy w ten sposób, aby uzyskać stałą podobną do przecieru nie płynnego. Pozostaw gotową mieszaninę do spęcznienia przez czterdzieści minut. Następnie za pomocą szpatułki kuchennej delikatnie posmaruj przyszłą basturmę. Przed powlekaniem konieczne jest przewleczenie sznurka lub liny przez otwór w mięsie, za pomocą którego mięso zostanie zawieszone do wyschnięcia. Po zabiegu wieszamy mięso w lodówce lub w wentylowanym miejscu. Zostawiamy w spokoju na trzy tygodnie. Po określonym czasie uzyskuje się wspaniały produkt. Basturmę należy pokroić w cienkie plasterki. Możesz podawać z piwem lub winem jako przekąskę. Ostrość przysmaku można dostosować do smaku, zmieniając ilość pieprzu w powłoce. Miłego oglądania i apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g