basturma wieprzowa z kminkiem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
aby ugotować basturmę w domu, musisz wziąć dobrą wieprzowinę, odciąć nadmiar tłuszczu, a następnie umieścić ją w przygotowanej solance: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól, ostudź. Włóż mięso w solance do lodówki na 2 dni.
następnie osusz solankę, osusz mięso ręcznikiem papierowym i zetrzyj mieszanką przypraw, dobrze je wcierając. Owinąć mięso gazą, przeciągnąć sznurkiem i zawiesić w wentylowanym miejscu na tydzień: pod sufitem na werandzie, na balkonie. Gdy tylko dojrzeje, możesz spróbować-Zwykle mięso ma twardą skórkę na wierzchu, a miękkie w środku, możesz wysuszyć do pożądanej konsystencji.
spróbuj, bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g