skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku gotowania przepiórki należy pozbyć się podrobów i nadmiaru tłuszczu.
Krok 2:
Następnie wlej sól kamienną pierwszej klasy na blachę do pieczenia lub inny dopuszczalny pojemnik do solenia i połóż na niej przepiórkę z jednej z płaskich stron.
Krok 3:
Zasypiamy przepiórkę solą, aby ptak był całkowicie przykryty warstwą soli i dociśnięty do góry ciężarem.
Krok 4:
Pozostaw w lodówce na trzy dni.
Krok 5:
Po określonym czasie przepiórkę myjemy pod bieżącą wodą.
Krok 6:
Napełnij czystą wodą i pozostaw do namoczenia do pięciu godzin.
Krok 7:
Następnie wysuszyć ręcznikami papierowymi i zawiesić w lodówce na dwa tygodnie. W razie potrzeby przepiórkę można natrzeć przyprawami do smaku przed suszeniem. W moim przypadku zastosowałem pieprz cayenne i paprykę. Za kilka tygodni przepiórka będzie gotowa! Smacznego!
po ugotowaniu suszonej przepiórki byłem bardzo zaskoczony efektem końcowym. Smak tego ptaka przypominał mi słynne tatarskie danie kalkangan-Kaz (suszona Gęś). A to danie, jak wiadomo, jest bardzo popularne w dziedzinie suszonego mięsa. Zdałem sobie więc sprawę, że suszona przepiórka jest bardzo podobna do suszonej gęsi. Zgodnie z przepisem warto zauważyć, że sól należy wziąć kamień pierwszego mielenia, mięso będzie smaczniejsze niż przy użyciu innej soli. przyprawy użyłem według własnego gustu i pragnienia. W moim przypadku jest to pieprz cayenne, estragon i słodka papryka. Ta mieszanka zdradza ptakowi małą plamkę z przyprawą paprykową. Możesz zastosować dowolne przyprawy według własnego gustu i uznania. Na przykład rozmaryn, tymianek, tymianek. W czasie suszenia można suszyć od siedmiu do piętnastu lub więcej dni. W zależności od tego, jaki efekt końcowy chcesz. Bardziej suszone lub suszone mięso. Mogę dla Ciebie zauważyć, że bardziej suche mięso dobrze pasuje do piwa. Oczywiście użycie tego ptaka w towarzystwie piwa zaskoczy wielu twoich przyjaciół, którzy, podobnie jak wielu, są przyzwyczajeni do różnych szkodliwych i nienaturalnych przekąsek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka - 289 kcal/100g
- Przepiórka - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g