skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem pracy królika należy umyć pod bieżącą wodą, usunąć nadmiar tłuszczu i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Następnie na dno pojemnika, w którym solemy królika, zasypiamy solą. Wyrównujemy go i kładziemy na solnej poduszce królika. Zasypiamy solą na wierzchu, aby mięso nie było nigdzie nagie. Wkładamy do lodówki lub chłodnego miejsca na cztery dni.
Krok 3:
Po upływie określonego czasu myjemy królika pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Napełnij wodą i moczyć przez dwie lub trzy godziny. Następnie królika suszymy ręcznikiem papierowym tak sucho, jak to możliwe i zawieszamy w lodówce lub innym miejscu, w którym temperatura wynosi co najmniej Zero i nie więcej niż osiem stopni, i jest przeciągi przez 20 dni.
Krok 5:
Po 20 dniach suszony królik jest gotowy do spożycia. Smacznego!
jeśli lubisz "pozamaratsya" z długimi przygotowaniami różnych przepisów, zwłaszcza suszonych mięs, ten przepis nie pozostawi cię obojętnym. Produkt, który otrzymasz po zakończeniu procesu, na pewno Cię zaskoczy. Jest to doskonały zamiennik dalekich od zdrowych chipsów, jerków, krakersów z wieloma szkodliwymi dodatkami, które często kupujemy w sklepach.
chcę zwrócić uwagę na moczenie królika po soleniu. Krol jest stosunkowo cienki i płaski. A to oznacza, że jego mięso nie tylko traci wilgoć dzięki soli, ale także jest solone nadmiarem soli. Konieczne jest moczenie dwukilogramowego królika przez dwie do trzech godzin. Po tym na pewno nie będzie słony w smaku.
Jeśli masz minimalne i udane doświadczenie w gotowaniu suszonego mięsa w przyprawach, możesz łatwo zetrzeć królika po soleniu i namoczeniu przyprawami, ziołami, które nadadzą mięsu pikantny zapach i smak, który chcesz. Nie bój się eksperymentować, a wszystko ci się uda. Nie prześwietlaj królika solą, ponieważ nawet moczenie może nie pomóc. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g