skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj mięso - umyj je, usuń folie (jeśli są dostępne). Nie ma potrzeby solić łosia, ponieważ ma swój własny, specyficzny słonawy smak.
gotowanie marynaty. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, wlej tam wino i dodaj przyprawy: tymianek, miętę, rozmaryn, Lavrushka, goździki, mieszankę pieprzu, jagody jałowca. Kładziemy też żurawinę - można ją trochę zmiażdżyć. Umieść garnek na kuchence, zagotuj. W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę, zmiażdż plasterki czosnku płaską stroną noża. Włóż oba do gotowanej marynaty. Posmakuj marynaty i w razie potrzeby (jeśli nie jest bardzo kwaśna) dodaj trochę octu winnego. Do około kwasu wytrawnego czerwonego wina. Zanurz łosia bezpośrednio w gorącej marynacie. Przykryj patelnię, ostudź i wstaw do lodówki do marynowania przez 3 dni.
czas minął-wyjmij łosia z marynaty. Posmaruj musztardą. Połóż mięso na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia (najważniejsze jest to, że są wysokie boki), połóż przyprawy z marynaty na polędwicy i wokół niej. Wlej dwie szklanki marynaty do blachy do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Teraz musisz monitorować proces gotowania - gdy tylko ilość marynaty w blasze do pieczenia zmniejszy się o połowę, otwórz piekarnik i polej mięso zagęszczoną marynatą na wierzchu. Wlej jeszcze dwie szklanki marynaty do blachy do pieczenia. Powtarzaj proces, aż marynata znajdzie się w blasze do pieczenia.
umyj jabłka, wytnij z nich rdzenie, pokrój w plastry o grubości 3 mm. Połóż kółka na płaskiej powierzchni, posmaruj je połową miodu na wierzchu. Wymieszaj pozostały miód w małym pojemniku z orzeszkami piniowymi.
marynata odparowała-wyjmij mięso z piekarnika, wyjmij z blachy do pieczenia. Oczyść również blachę do pieczenia z przypraw. Połóż tłuszcz na dnie blachy do pieczenia. W całym mięsie wykonaj nacięcia, w które nakładają się na siebie posmarowane miodem krążki jabłek i kawałki boczku.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, umieść blachę do pieczenia i upiecz mięso, od czasu do czasu polewając je tłuszczem z dna. Trzymaj mięso w piekarniku przez 1-1,5 godziny (aż na mięsie utworzy się piękna i apetyczna skórka). Połóż orzechy zmieszane z miodem na łososiu, posmaruj masą cały kawałek mięsa. Temperaturę piekarnika należy dodać do 210 stopni. Trzymaj blachę do pieczenia z mięsem w piekarniku przez 15 minut, aż miód zamieni się w karmel.
wyjmij mięso z piekarnika, odstaw na pół godziny. Karmel miodowy w tym czasie trochę stwardnieje. Następnie połóż mięso na szerokim i pięknym naczyniu, udekoruj świeżymi ziołami.
podawaj pieczone w piekarniku mięso łosia z warzywami-świeżymi, pieczonymi, gotowanymi (według własnego gustu).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal / 100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal / 100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal / 100g