chipsy ziemniaczane w piekarniku z czosnkiem

chrupki z pikantnymi domowymi frytkami! Pyszność-zakupy odpoczywają! Po co kupować w sklepie chipsy o wątpliwych przepisach? Gotuj w domu w piekarniku, Dodaj ulubione przyprawy i zjedz pyszne świeże chipsy ziemniaczane z piwem lub ulubionym sosem!
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Dobrze umyj ziemniaki, nie musisz ich obierać.

2. Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około trzech do czterech milimetrów, nożem lub specjalnym rozdrabniaczem.

3. Plastry ziemniaków zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące.

4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

5. Wodę, w której stały plasterki, spuścić i ponownie spłukać bieżącą wodą.

6. Połóż przyszłe frytki na połowie wyłożonego ręcznika. Drugą połową ręcznika przykryj frytki na wierzchu i lekko dociśnij, pomagając w ten sposób wchłonąć nadmiar wilgoci z ziemniaków do tkaniny.

7. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posyp olejem roślinnym i posmaruj ją równomierną warstwą.

8. Zmiażdż czosnek bezpośrednio na blasze do pieczenia nożem i obficie posmaruj pergamin sokiem czosnkowym.

9. Rozgrzej blachę do pieczenia przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.

10. Na rozgrzanej blasze do pieczenia szybko ułóż plasterki ziemniaków w jednej warstwie. Sól, pieprz.

11. Piec w piekarniku, aż pojawią się plamy rumianej skórki na frytkach. Cały ten proces zajmie nie więcej niż pół godziny. W takim przypadku konieczne jest odwrócenie blachy do pieczenia po około połowie czasu, aby chipsy znajdujące się blisko drzwi piekarnika znajdowały się z tyłu.

12. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z frytkami, szybko odwróć frytki na blasze do pieczenia i piecz jeszcze przez kilka minut, aż będą gotowe.
sprawdzaj co 3-5 minut gotowość chipsów do wyglądu, nie pozwól im zbytnio ciemnieć.

13. Połóż gotowe chipsy na serwetkach, aby wchłonąć nadmiar oleju.

podawaj z ulubionym sosem lub do piwa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy