paszteciki z owocami w piekarniku

nawet sąsiedzi uciekną na zapach bujnych ciast maślanych! Prawdopodobnie każdy zna te ciasta! Są bardzo popularne w mojej rodzinie,a dziś opowiem o tym, jak je przygotowuję i jakie przygody z nimi związane)
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 75 % 30 g
192 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli(lub pół herbaty. l. sól-komu jest wygodniej), mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopione masło (można stopić zarówno w łaźni wodnej, jak i w kuchence mikrofalowej)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko (jako płyn możesz wziąć kefir, serwatkę, sfermentowane mleko lub jogurt, które stały w lodówce przez długi czas)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz mieszamy suche i płynne składniki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto i ugniataj przez około 10 minut, aż przestanie przylegać do rąk

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz musisz przykryć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 20 minut. Ciasto powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To są owoce, których potrzebowałem dzisiaj do nadzienia, wziąłem jabłka, śliwki i gruszki. Myślę, że każdy owoc, który masz pod ręką, będzie bardzo smaczny z brzoskwiniami, nektarynkami lub morelami, nadaje się do ciast

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Śliwki uwalniamy z pestek i kroimy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy. Pokroiłam niezbyt drobno, raczej na średnie kawałki

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z gruszkami postępujemy podobnie do jabłek

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp pokrojone owoce sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj. Bardzo duża pokusa, aby natychmiast dodać cukier do nadzienia, ale nie należy tego robić, ponieważ owoce natychmiast wypuszczą sok, a nadzienie będzie zbyt płynne

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Potem czekała na mnie niespodzianka! Nagle zgasły światła, a dalszy proces musiał zostać nakręcony przy świecach! Romans!!! Zdjęcie wyraźnie pokazuje, jak mocno ciasto się zbliżyło-nie mogło już dłużej czekać, aż dadzą światło) nic, zbiorniki błota się nie boją-wykręcamy się bez światła)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugniatamy ciasto, jeszcze raz trochę ugniatamy, dzielimy na równe części (mam 22), zamieniamy każdy przedmiot rękami lub wałkiem do ciasta

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż pokrojone owoce na każdym półfabrykacie, dodaj 1-2 herbaty na wierzch. l. Sahara

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mocujemy krawędzie, a nasze ciasta są prawie gotowe do pieca)

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż placki na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym szwem do góry, aby nadzienie nie wyciekło

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Aby posmarować placki, ubij jajko

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smarujemy nasze ciasta i pozwalamy im rosnąć w ciepłym miejscu przez 15-20 minut (na pewno już do tego czasu włączyłeś piekarnik do rozgrzania i nie będzie trudno znaleźć ciepłe miejsce). Na szczęście piekarnik mam gazowy (i to chyba pierwszy raz, kiedy się z tego cieszę)

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor. I wreszcie włączono światła! Brawo!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Niech ciasta ostygną przykryte ręcznikiem

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy