skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Ubij jajko z cukrem
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli(lub pół herbaty. l. sól-komu jest wygodniej), mieszamy
Krok 4:
Wlej olej roślinny
Krok 5:
Dodaj stopione masło (można stopić zarówno w łaźni wodnej, jak i w kuchence mikrofalowej)
Krok 6:
Dodaj mleko (jako płyn możesz wziąć kefir, serwatkę, sfermentowane mleko lub jogurt, które stały w lodówce przez długi czas)
Krok 7:
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
Krok 8:
A teraz mieszamy suche i płynne składniki
Krok 9:
Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto i ugniataj przez około 10 minut, aż przestanie przylegać do rąk
Krok 10:
Teraz musisz przykryć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 20 minut. Ciasto powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy
Krok 11:
To są owoce, których potrzebowałem dzisiaj do nadzienia, wziąłem jabłka, śliwki i gruszki. Myślę, że każdy owoc, który masz pod ręką, będzie bardzo smaczny z brzoskwiniami, nektarynkami lub morelami, nadaje się do ciast
Krok 12:
Śliwki uwalniamy z pestek i kroimy
Krok 13:
Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy. Pokroiłam niezbyt drobno, raczej na średnie kawałki
Krok 14:
Z gruszkami postępujemy podobnie do jabłek
Krok 15:
Posyp pokrojone owoce sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały
Krok 16:
Wymieszaj. Bardzo duża pokusa, aby natychmiast dodać cukier do nadzienia, ale nie należy tego robić, ponieważ owoce natychmiast wypuszczą sok, a nadzienie będzie zbyt płynne
Krok 17:
Potem czekała na mnie niespodzianka! Nagle zgasły światła, a dalszy proces musiał zostać nakręcony przy świecach! Romans!!! Zdjęcie wyraźnie pokazuje, jak mocno ciasto się zbliżyło-nie mogło już dłużej czekać, aż dadzą światło) nic, zbiorniki błota się nie boją-wykręcamy się bez światła)
Krok 18:
Ugniatamy ciasto, jeszcze raz trochę ugniatamy, dzielimy na równe części (mam 22), zamieniamy każdy przedmiot rękami lub wałkiem do ciasta
Krok 19:
Rozłóż pokrojone owoce na każdym półfabrykacie, dodaj 1-2 herbaty na wierzch. l. Sahara
Krok 20:
Mocujemy krawędzie, a nasze ciasta są prawie gotowe do pieca)
Krok 21:
Połóż placki na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym szwem do góry, aby nadzienie nie wyciekło
Krok 22:
Aby posmarować placki, ubij jajko
Krok 23:
Smarujemy nasze ciasta i pozwalamy im rosnąć w ciepłym miejscu przez 15-20 minut (na pewno już do tego czasu włączyłeś piekarnik do rozgrzania i nie będzie trudno znaleźć ciepłe miejsce). Na szczęście piekarnik mam gazowy (i to chyba pierwszy raz, kiedy się z tego cieszę)
Krok 24:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor. I wreszcie włączono światła! Brawo!
Krok 25:
Niech ciasta ostygną przykryte ręcznikiem
Krok 26:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g