Kurczak ze złotą skórką w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj marynatę. Zrobimy to w ten sposób: wyciśnij czosnek, dodaj do niego olej roślinny, bazylię, czarny pieprz, paprykę i sól. Dobrze wymieszaj.
umyj kurczaka, osusz ręcznikiem i posmaruj marynatą ze wszystkich stron. Wyjmujemy marynowanego kurczaka w lodówce na trzy godziny.
gdy minie wymagany czas, wyjmij kurczaka z lodówki. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego kurczaka. Rozgrzej piekarnik, piecz kurczaka w 180 stopniach przez półtorej godziny, aż powstanie piękna złota skorupa.
przed podaniem udekoruj gotowe danie, krojąc połowę cytryny na cztery części lub po prostu w plasterki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g