kurczak ze złotą skórką w piekarniku

Przygotuj soczystego i aromatycznego kurczaka z pyszną chrupiącą skórką! Udany przepis-kurczak okazuje się po prostu zjadliwy, o przyjemnym pikantnym smaku, bardzo soczysty. Przede wszystkim lubię gotować kurczaka w piekarniku - zarówno na święta, jak i na obiad. Czasami wyjmuję kurczaka do marynowania w lodówce na noc, wtedy jego smak staje się jeszcze bardziej nasycony.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

najpierw przygotuj marynatę. Zrobimy to w ten sposób: wyciśnij czosnek, dodaj do niego olej roślinny, bazylię, czarny pieprz, paprykę i sól. Dobrze wymieszaj.

umyj kurczaka, osusz ręcznikiem i posmaruj marynatą ze wszystkich stron. Wyjmujemy marynowanego kurczaka w lodówce na trzy godziny.

gdy minie wymagany czas, wyjmij kurczaka z lodówki. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego kurczaka. Rozgrzej piekarnik, piecz kurczaka w 180 stopniach przez półtorej godziny, aż powstanie piękna złota skorupa.

przed podaniem udekoruj gotowe danie, krojąc połowę cytryny na cztery części lub po prostu w plasterki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy