nadziewane squash w piekarniku z mięsem mielonym

gotuj nie tylko smacznie, ale także pięknie! Przepyszne squashy na obiad! Moim zdaniem nadziewane kabaczki są jeszcze smaczniejsze niż nadziewane cukinie, ponieważ są bardzo soczyste i mają bardziej subtelny smak. Danie okazuje się naprawdę wykwintne!
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 20 % 3 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

aby przygotować to danie, musisz wziąć młode średniej wielkości kabaczki w ilości 6 sztuk.

dobrze umyj wszystkie warzywa, wysusz je, odetnij pokrywkę od squasha i usuń nasiona łyżką. Lepiej zostawić łodygę-więc Kabaczek wygląda znacznie bardziej estetycznie po ugotowaniu. Słodką paprykę, pomidory, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę (około 1 cm).

w osobnej misce przygotowujemy mięso mielone( może być dowolne): sól, dodaj czarny pieprz, dobrze wymieszaj.

podgrzej patelnię i usmaż cebulę w połowie oleju roślinnego, dodaj seler i słodką paprykę, smaż trochę więcej. Pod koniec smażenia dodaj pomidora i drobno posiekany czosnek na patelnię, a także sól i ulubione przyprawy. Dusić przez kilka minut.

na innej patelni smażyć mięso mielone w pozostałym oleju roślinnym do połowy ugotowanego. Wlej do niego 70 g wytrawnego czerwonego wina, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

wymieszaj duszone warzywa i mięso mielone. Teraz możesz nadziewać Kabaczek: włóż do nich mieszankę warzyw i mięsa mielonego i przykryj pokrywkami. Przygotowaną Kabaczek kładziemy na blasze do pieczenia, wlewamy trochę przegotowanej wody i wysyłamy do piekarnika na 30-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy tylko squash stanie się miękki (sprawdzamy widelcem), można je wyjąć z piekarnika i podać na stole, dekorując ziołami.

takie pyszne wyszło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy