skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, musisz wziąć młode średniej wielkości kabaczki w ilości 6 sztuk.
dobrze umyj wszystkie warzywa, wysusz je, odetnij pokrywkę od squasha i usuń nasiona łyżką. Lepiej zostawić łodygę-więc Kabaczek wygląda znacznie bardziej estetycznie po ugotowaniu. Słodką paprykę, pomidory, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę (około 1 cm).
w osobnej misce przygotowujemy mięso mielone( może być dowolne): sól, dodaj czarny pieprz, dobrze wymieszaj.
podgrzej patelnię i usmaż cebulę w połowie oleju roślinnego, dodaj seler i słodką paprykę, smaż trochę więcej. Pod koniec smażenia dodaj pomidora i drobno posiekany czosnek na patelnię, a także sól i ulubione przyprawy. Dusić przez kilka minut.
na innej patelni smażyć mięso mielone w pozostałym oleju roślinnym do połowy ugotowanego. Wlej do niego 70 g wytrawnego czerwonego wina, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
wymieszaj duszone warzywa i mięso mielone. Teraz możesz nadziewać Kabaczek: włóż do nich mieszankę warzyw i mięsa mielonego i przykryj pokrywkami. Przygotowaną Kabaczek kładziemy na blasze do pieczenia, wlewamy trochę przegotowanej wody i wysyłamy do piekarnika na 30-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy tylko squash stanie się miękki (sprawdzamy widelcem), można je wyjąć z piekarnika i podać na stole, dekorując ziołami.
takie pyszne wyszło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g