filet z uda z indyka z ziemniakami w piekarniku

Mmmm, soczysty, rumiany Indyk. Aż ślinka płynie! Po prostu wspaniały smak!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 36 % 9 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jeśli filet z indyka jest zamrożony, rozmrażamy go, spłukujemy,kroimy na porcje.

umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w kostkę, nie więcej niż kawałki mięsa.

obieramy czosnek, wyciskamy go przez specjalną prasę lub siekamy nożem, wysyłamy do filiżanki do głównych składników, solimy i dodajemy przyprawy. Dodaj olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

odcinamy część rękawa do pieczenia lub przygotowujemy specjalną torbę. Zapinamy jeden koniec na rękawie, aby olej i sok nie wylewały się na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia podczas układania. W torbie rozprowadzamy równomierną warstwę indyka i ziemniaków. Zawiąż lub przymocuj wejście do rękawa.

wkładamy formę do wstępnie rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć rękaw, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy