skład / składniki
metoda gotowania
jeśli filet z indyka jest zamrożony, rozmrażamy go, spłukujemy,kroimy na porcje.
umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w kostkę, nie więcej niż kawałki mięsa.
obieramy czosnek, wyciskamy go przez specjalną prasę lub siekamy nożem, wysyłamy do filiżanki do głównych składników, solimy i dodajemy przyprawy. Dodaj olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
odcinamy część rękawa do pieczenia lub przygotowujemy specjalną torbę. Zapinamy jeden koniec na rękawie, aby olej i sok nie wylewały się na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia podczas układania. W torbie rozprowadzamy równomierną warstwę indyka i ziemniaków. Zawiąż lub przymocuj wejście do rękawa.
wkładamy formę do wstępnie rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć rękaw, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g