skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki
Krok 2:
Zasypiamy cukrem i zostawiamy, aby rabarbar wypuścił sok
Krok 3:
Masło mielimy z cukrem
Krok 4:
Dodaj jajko i kontynuuj ubijanie, dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp bułką tartą. Wskazówka: lepiej wziąć silikonową formę lub położyć pergamin. Ciasto bardzo źle się wyjmuje, trzymałem gorącą formę na mokrym ręczniku przez około 20 minut, w przeciwnym razie nie można wyjąć ciasta
Krok 6:
Ciasto układamy w formie, tworząc małe boki
Krok 7:
Rozłóż nadzienie razem z sokiem na wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 GR przez 35 minut
Krok 8:
W międzyczasie ubij jajka, dodaj śmietanę, kontynuując ubijanie
Krok 9:
Migdały nie są bardzo drobno cięte. Dobrze jest używać płatków migdałów
Krok 10:
Dodaj orzechy, cukier waniliowy i cynamon do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany. Wyjmujemy ciasto z pieca i pokrywamy nadzieniem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy min 15-20, wypełnienie powinno zgęstnieć
Krok 11:
Oto jest przystojny
Krok 12:
Schłodzony można posypać cukrem pudrem. Parzymy herbatę i cieszymy się
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g