ciasto waniliowe z rabarbarem w piekarniku

cóż, takie pyszne ciasto! Spróbuj, nie pożałujesz! W kraju dojrzewały pierwsze witaminy, rabarbar. W Internecie znalazłem ciekawy przepis. Sceptycznie podchodziła do bardzo entuzjastycznych komentarzy, ale na próżno. Ciasto wyszło niesamowite. Zapach stał, że prawie się śliną nie zakrztusiła. Smak jest piękny. Równowaga słodkiego i kwaśnego, delikatne, kruche ciasto. Chcę jeszcze kawałek. Ogromne podziękowania dla Jurate.
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 60 % 26 g
222 kcal
IG: 8 / 4 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zasypiamy cukrem i zostawiamy, aby rabarbar wypuścił sok

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło mielimy z cukrem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i kontynuuj ubijanie, dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp bułką tartą. Wskazówka: lepiej wziąć silikonową formę lub położyć pergamin. Ciasto bardzo źle się wyjmuje, trzymałem gorącą formę na mokrym ręczniku przez około 20 minut, w przeciwnym razie nie można wyjąć ciasta

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w formie, tworząc małe boki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie razem z sokiem na wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 GR przez 35 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie ubij jajka, dodaj śmietanę, kontynuując ubijanie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Migdały nie są bardzo drobno cięte. Dobrze jest używać płatków migdałów

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj orzechy, cukier waniliowy i cynamon do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany. Wyjmujemy ciasto z pieca i pokrywamy nadzieniem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy min 15-20, wypełnienie powinno zgęstnieć

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto jest przystojny

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzony można posypać cukrem pudrem. Parzymy herbatę i cieszymy się

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy