skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Gotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, ostudź. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę .
Krok 2:

Pokrój bakłażany wzdłuż na plasterki. ( W takich przypadkach używam tarki Berner).
Krok 3:

Smaż bakłażany na oleju roślinnym. Wyjmij z patelni. Na tej samej patelni usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż płyn odparuje. Bardzo dobrze wymieszaj z grudek! Możesz użyć blendera. Sól, pieprz, dodaj ulubione przyprawy i zioła. (Ostatnio mam jedną z moich ulubionych przypraw, jest to sól Svan, ale wciąż trzeba ją znaleźć i możesz sobie poradzić z innymi przyprawami).
Krok 4:

Pokrój ziemniaki w plasterki. (ponownie występuje Tarka Bernera)
Krok 5:

Pokrój pomidory również w cienkie plasterki. Jeśli nie ma tarki Berner, użyj ostrego noża.
Krok 6:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W formie ułóż w rzędach mięso mielone, pomidory, bakłażany i ziemniaki itp.
Krok 7:

Teraz na patelni wysusz mąkę, dodaj masło, zagotuj na wolnym ogniu i dodaj tę mieszaninę do wrzącego mleka. Włóż śmietanę i dodaj jajko.
Krok 8:

Sól, pieprz i polej naszą zapiekankę tym sosem.
Krok 9:

Piecz przez 45 minut na średnim ogniu.
Krok 10:

Serwujemy naszą pyszną zapiekankę z ulubionymi warzywami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

