skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, chlebem namoczonym w mleku, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz. Możesz doprawić nasze mięso mielone ulubionymi przyprawami do mięsa.
Krok 2:
Obierz marchewki i ziemniaki i gotuj do miękkości. Ziemniaki, sól, dodaj masło i puree.
Krok 3:
Ubij marchewki blenderem lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, smażyć na złoty kolor.
Krok 5:
Z mąki, wody i jajka zagnieść twarde ciasto. Uformuj uszy, Prosiaczek i ogon.
Krok 6:
Na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia posypanym bułką tartą ułożyć część mięsa mielonego. Na nim warstwami-marchew, grzyby.
Krok 7:
Ułóż warstwę tłuczonych ziemniaków na wierzchu.
Krok 8:
Ułóż warstwę pozostałego mięsa mielonego na wierzchu i uformuj schludny owal.
Krok 9:
Uformuj prosiaka, włóż uszy, Prosiaczek i ogon. Dla oczu i nozdrzy wziąłem czarny pachnący i czarny groszek pieprzowy.
Krok 10:
Posmaruj naszą Vasenkę ubitym jajkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Nasz Wasilij jest gotowy!
Krok 11:
A to jest w przekroju. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g