ukraińskie serniki w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze zetrzyj twaróg lub przepuść go przez maszynę do mięsa. Dodaj jajka, semolinę, sól, cukier i wanilię. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj gaszoną sodę, rodzynki i mąkę. Mąka potrzebuje tyle, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Dobrze zagnieść ciasto.
2. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
3. Z ciasta uformować serniki i ułożyć na blasze do pieczenia.
4. Piec w 180 * 30-40 minut, aż się zrumieni.
podawaj ze śmietaną!
2. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
3. Z ciasta uformować serniki i ułożyć na blasze do pieczenia.
4. Piec w 180 * 30-40 minut, aż się zrumieni.
podawaj ze śmietaną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g