sznycel z kurczaka w piekarniku

delikatny i soczysty panierowany filet z kurczaka. Sznycel to warstwa mięsa smażona lub pieczona w panierce. Możesz przygotować pyszny sznycel z różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, indyka lub piersi z kurczaka. To danie jest naprawdę pyszne, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nawet dzieci będą zachwycone takim daniem.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 15 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 35 % 17 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty i zacznij robić sznycel.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka kroimy w plastry o grubości 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z solą i kolendrą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij jajko widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym i przejdź do panierowania filetów. Teraz ostrożnie bierzemy kawałek fileta i zanurzamy go w mące, następnie w ubitym jajku i ponownie w mące. Połóż filety na blasze do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy filety do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj pachnące sznycle z dodatkami według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy