skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować
Krok 2:
W wodzie o temperaturze pokojowej rozcieńczyć drożdże, sól, cukier, dodać olej roślinny, wymieszać. Dodaj mąkę w małych porcjach.
Krok 3:
Zagnieść ciasto które nie przyklei się do rąk. pozostaw ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu, aby pasowało.
Krok 4:
Posiekaj kapustę i smaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości (kapusta powinna być miękka). Posolić.
Krok 5:
Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę do kapusty.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać.
Krok 7:
Wymieszaj nadzienie.
Krok 8:
Rozwałkuj mały kawałek ciasta w kółko.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 10:
Uformuj placek, połóż na blasze do pieczenia, szwem w dół. Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut, aby pasowały ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. W razie potrzeby na 10 minut przed końcem gotowania posmaruj ubitym żółtkiem.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g