żeberka wieprzowe z ziemniakami i czosnkiem w piekarniku

niesamowity smak żeberek nie pozostawi nikogo obojętnym. Moja rodzina bardzo lubi, kiedy gotuję mięso w piekarniku. Wiele osób nie je wieprzowiny ze względu na zawartość tłuszczu, ale okazuje się, że nie jest tłusta, ale bardzo soczysta. I z ziemniakami....w ogóle odlecieć!
Svetlana ImmortalAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 52 % 14 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy żeberka wieprzowe, kroimy wzdłuż żeberka, nie odcinamy tłuszczu i skóry!!!! Moje kawałki i pozwól im wyschnąć na ręczniku papierowym

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy wysoką miskę, przenosimy tam żeberka, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz na żebra

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko wymieszaj, pocieraj każdy kawałek i pozwól mu trochę marynować

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy najmniejsze ziemniaki! Czyścimy ją. Skończyło mi się małe, musiałem wziąć średnie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masz małą bulwę, nie kroimy jej, a jeśli średnią - na 2 części i odpowiednio, jeśli masz bardzo dużą bulwę, to na 3-4 części

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem roślinnym, na środku blachy do pieczenia składamy żeberka wieprzowe ciasno do siebie, posypujemy solą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wokół żeber w miejscu, które zostało posolone, przenieś ziemniaki, Posol je.Bierzemy pędzel i smarujemy każdą bulwę olejem roślinnym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na dolną grzałkę w temperaturze pieczenia 220 stopni na 15 minut (do złotego koloru),a następnie na górną grzałkę na 25 minut.Gdy zacznie się pojawiać rumiana skórka,spróbuj szturchnąć ziemniaki nożem,jeśli ziemniaki zaczną wysychać, natychmiast wyłącz piekarnik,nie oczekuj bardzo rumianej skórki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Żeberka okazały się bardzo soczyste,skóra miękka.Ziemniaki nasiąkły wydzielonym tłuszczem z żeber i stały się niesamowicie smaczne.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy