skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy żeberka wieprzowe, kroimy wzdłuż żeberka, nie odcinamy tłuszczu i skóry!!!! Moje kawałki i pozwól im wyschnąć na ręczniku papierowym
Krok 2:
Bierzemy wysoką miskę, przenosimy tam żeberka, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz na żebra
Krok 3:
Wszystko wymieszaj, pocieraj każdy kawałek i pozwól mu trochę marynować
Krok 4:
Bierzemy najmniejsze ziemniaki! Czyścimy ją. Skończyło mi się małe, musiałem wziąć średnie
Krok 5:
Jeśli masz małą bulwę, nie kroimy jej, a jeśli średnią - na 2 części i odpowiednio, jeśli masz bardzo dużą bulwę, to na 3-4 części
Krok 6:
Bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem roślinnym, na środku blachy do pieczenia składamy żeberka wieprzowe ciasno do siebie, posypujemy solą
Krok 7:
Wokół żeber w miejscu, które zostało posolone, przenieś ziemniaki, Posol je.Bierzemy pędzel i smarujemy każdą bulwę olejem roślinnym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na dolną grzałkę w temperaturze pieczenia 220 stopni na 15 minut (do złotego koloru),a następnie na górną grzałkę na 25 minut.Gdy zacznie się pojawiać rumiana skórka,spróbuj szturchnąć ziemniaki nożem,jeśli ziemniaki zaczną wysychać, natychmiast wyłącz piekarnik,nie oczekuj bardzo rumianej skórki
Krok 8:
Żeberka okazały się bardzo soczyste,skóra miękka.Ziemniaki nasiąkły wydzielonym tłuszczem z żeber i stały się niesamowicie smaczne.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g