skład / składniki
metoda gotowania
w ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże, dodać jedną łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Przykryj ciasto serwetką i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
ubij jajka z pozostałym cukrem. Roztop masło. Wlej ubite jajka i stopione masło ( nie gorące) do odpowiedniego ciasta, wymieszaj i dodaj mąkę partiami, zagniataj ciasto i umieść na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
przygotuj nadzienie. Pokrój kapustę (kto lubi, kroiłem mniej), pokrój cebulę i usmaż na oleju roślinnym.
Jajka ugotować, drobno posiekać i dodać do smażonej kapusty, posolić.
ugniataj wyrośnięte ciasto, zwiń w kiełbasę i pokrój w kulki wielkości mandarynki. Rozwałkuj kulki w ciasto o grubości 2 cm, połóż nadzienie na cieście i przymocuj do góry w zacięciu. Umieść placki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-30 minut. w temperaturze 150 stopni.
nadzienie może być dowolne, to ciasto pasuje do każdego nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g