golonka wołowa w piekarniku od Jamiego Olivera

Oceń pierwszy szalenie smaczne danie od Jamiego Olivera! Przepis na golonkę wołową w piekarniku autorstwa angielskiego Szefa Kuchni Jamiego Olivera. Bardzo satysfakcjonujące, smaczne i aromatyczne danie!
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 h 30 min

najpierw rozgrzej piekarnik do 150C. oddziel kość od podudzia.
teraz wlej trochę oliwy z oliwek do rondla z grubym dnem, dodaj posiekaną cebulę i podpal. Sól, pieprz cebulę. Dodaj czosnek pokrojony na małe kawałki. Gotuj cebulę z czosnkiem przez około 20 minut, mieszając. Warzywa powinny stać się miękkie.
golonkę wołową skropić oliwą z oliwek, posypać solą i czarnym pieprzem. Posyp posiekanym rozmarynem. Teraz palcami wetrzyj wszystkie przyprawy w mięso.
przenieś mięso z kością do cebuli do garnka do duszenia. Wlej ocet balsamiczny (możesz wziąć Najtańszy), posiekane pomidory we własnym soku, wrzącą wodę. Wymieszaj wszystko, zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika na 6-7 godzin. Tam naczynie powinno marnieć, aż mięso będzie łatwo rozchodzić się na włókna. Raz na 2 godziny musisz wymieszać naczynie. Jeśli mięso wygląda na suche, dodaj do niego gorącą wodę.
puree ziemniaczane nadają się do dekoracji golonki wołowej w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g

Podobne przepisy