skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i 2 herbaty.L. Muki. Niech ciasto wzrośnie przez 10-15 minut. w ciepłym miejscu.
Krok 3:
W międzyczasie zmiel masło solą do miękkości. Wlej odpowiednie ciasto i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wlewając do płynnej mieszanki zagniataj ciasto. Ciasto powinno być miękkie i giętkie.
Krok 5:
Teraz włóż ciasto do lodówki i odstaw na 4 godziny. Po chwili okazuje się delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.
Krok 6:
W rzeźbieniu jest bardzo plastyczny. Ciasto dzielimy na małe kawałki i tworzymy kulki. Zostawiamy mały kawałek na uszy, łaty i ogony.
Krok 7:
Do nadzienia gotujemy ziemniaki, zamieniamy w puree ziemniaczane, dodałam pieczarki smażone z cebulą, sól, pieprz do smaku, dodać zieleninę.
Krok 8:
Mięso mielone można smażyć z cebulą, solą, pieprzem, dodać zieleninę do smaku, a następnie ubić mięso mielone blenderem.
Krok 9:
Każdą kulkę zwijamy, wkładamy nadzienie (najpierw ziemniaki, potem na wierzchu mięso mielone).
Krok 10:
Delikatnie ściśnij w formie owalnego ciasta.
Krok 11:
Oto taki owal.
Krok 12:
Rzeźbimy uszy w postaci trójkątów, pięty-małe ciastka, i toczymy ogon jak uprząż.
Krok 13:
Przyklej części ciała do żółtka. Oczy zrobiłem z ziela angielskiego.
Krok 14:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż nasze świnie. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut na złoty kolor. 5 minut przed gotowaniem wyjmij i posmaruj żółtkiem rozcieńczonym wodą i zrumień.
Krok 15:
To wszystko, świnie są gotowe, możesz je podać!!! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g