paszteciki z mięsem mielonym w piekarniku rumiane świnie

Daj zabawę rodzinie i przyjaciołom, podając im te zabawne bułeczki! Kiedy zwykłe wypieki są już zmęczone, proponuję przygotować pyszne wesołe ciasta w postaci świń!!! Jestem pewien, że zachwycą i zaskoczą Twoich bliskich, ponieważ są nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 52 % 27 g
282 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i 2 herbaty.L. Muki. Niech ciasto wzrośnie przez 10-15 minut. w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zmiel masło solą do miękkości. Wlej odpowiednie ciasto i mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wlewając do płynnej mieszanki zagniataj ciasto. Ciasto powinno być miękkie i giętkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz włóż ciasto do lodówki i odstaw na 4 godziny. Po chwili okazuje się delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rzeźbieniu jest bardzo plastyczny. Ciasto dzielimy na małe kawałki i tworzymy kulki. Zostawiamy mały kawałek na uszy, łaty i ogony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia gotujemy ziemniaki, zamieniamy w puree ziemniaczane, dodałam pieczarki smażone z cebulą, sól, pieprz do smaku, dodać zieleninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso mielone można smażyć z cebulą, solą, pieprzem, dodać zieleninę do smaku, a następnie ubić mięso mielone blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdą kulkę zwijamy, wkładamy nadzienie (najpierw ziemniaki, potem na wierzchu mięso mielone).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie ściśnij w formie owalnego ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taki owal.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rzeźbimy uszy w postaci trójkątów, pięty-małe ciastka, i toczymy ogon jak uprząż.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przyklej części ciała do żółtka. Oczy zrobiłem z ziela angielskiego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż nasze świnie. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut na złoty kolor. 5 minut przed gotowaniem wyjmij i posmaruj żółtkiem rozcieńczonym wodą i zrumień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To wszystko, świnie są gotowe, możesz je podać!!! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy