omlet fritata z szynką i serem w piekarniku

Frittata to pyszny włoski omlet. 10 minut i śniadanie gotowe. Oferuję opcję bardzo smacznego, a co najważniejsze szybkiego śniadania. Gotowanie nie jest trudne, a opcje smaków są po prostu ogromne. Produkty do nadzienia można przyjmować na podstawie tego, co jest w lodówce, wybierz warzywa według własnego gustu - cukinia, bakłażan, papryka, zielony groszek i wiele innych, idealnie pasuje tutaj, zamiast szynki możesz wziąć dowolny produkt mięsny, cóż, lub jeśli go nie jesz, gotuj bez niego. Eksperymentuj i spraw, aby twój poranek był jaśniejszy i smaczniejszy!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Ponieważ prace przygotowawcze trwają mniej niż 10 minut, najpierw ustawiamy piekarnik na 180 C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni roztop masło, dodaj posiekaną cebulę w drobną kostkę i smaż przez 1-2 minuty, aż stanie się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ugotowane obrane i pokrojone w małe kostki ziemniaki, smaż na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, smaż przez kilka minut i wyłącz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W porcjach lub w jednej dużej formie układamy ziemniaki z cebulą i szynką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pomidora pokrojonego w cienkie plasterki na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp tartym serem na wierzchu (każdy ser pasuje tutaj, co najważniejsze jest pyszny)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nalewania jajek ubij jajka solą i pieprzem, dodaj posiekane warzywa(w razie potrzeby możesz dodać 4 łyżki. l mleko lub 1 łyżka. l śmietana).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij nadzienie nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasze śniadanie jest gotowe, podawane ze świeżymi warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy