jajka na śniadanie w garnku

pyszne i satysfakcjonujące śniadanie w zaledwie 15 minut! Czasami chcesz coś smacznego, aromatycznego i satysfakcjonującego na śniadanie, a co najważniejsze świeżego, a nie podgrzanego w kuchence mikrofalowej. Proponuję przygotować bardzo smaczne i satysfakcjonujące jajka w doniczkach. Będziesz potrzebował 5 minut aktywnego działania i 15 minut (a może mniej) oczekiwania.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy. W zależności od wielkości doniczek ich liczbę można zwiększyć lub zmniejszyć. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest włączenie piekarnika, rozgrzanie go do 200 C, a także podgrzanie patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek na cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij boczek na rozgrzaną patelnię i usmaż cały tłuszcz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia boczku pokrój grzyby na cienkie plasterki. Dodaj grzyby do chrupiącego boczku i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor. Jeśli tłuszcz z boczku był niski, dodaj trochę oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, przed do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W miseczkach na dole układamy pokrojone na ćwiartki wiśnie, 2 pomidory w każdej miseczce, na wierzchu układamy grzyby z boczkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 łyżki do każdej miski. l. śmietana (lub do smaku), wbij jajka po jednym na raz i posyp twardym serem na wierzchu. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia w 200 C przez około 10-15 minut, w zależności od pożądanej gotowości jajka. Uwielbiam, gdy żółtko jest jeszcze płynne, więc wystarczyło mi 10 minut pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy