skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy. W zależności od wielkości doniczek ich liczbę można zwiększyć lub zmniejszyć. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest włączenie piekarnika, rozgrzanie go do 200 C, a także podgrzanie patelni.
Krok 2:
Pokrój boczek na cienkie plasterki.
Krok 3:
Wyślij boczek na rozgrzaną patelnię i usmaż cały tłuszcz.
Krok 4:
Podczas smażenia boczku pokrój grzyby na cienkie plasterki. Dodaj grzyby do chrupiącego boczku i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor. Jeśli tłuszcz z boczku był niski, dodaj trochę oleju roślinnego.
Krok 5:
Dodaj sól, przed do smaku.
Krok 6:
W miseczkach na dole układamy pokrojone na ćwiartki wiśnie, 2 pomidory w każdej miseczce, na wierzchu układamy grzyby z boczkiem.
Krok 7:
Dodaj 2 łyżki do każdej miski. l. śmietana (lub do smaku), wbij jajka po jednym na raz i posyp twardym serem na wierzchu. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia w 200 C przez około 10-15 minut, w zależności od pożądanej gotowości jajka. Uwielbiam, gdy żółtko jest jeszcze płynne, więc wystarczyło mi 10 minut pieczenia.
Krok 8:
Wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g