pieczona cebula w piekarniku

oryginalny sposób na przedstawienie kontrowersyjnego warzywa! Łatwość przygotowania, dostępność produktów. Można grillować, nadaje się na pikniki. Pyszne, piękne i zdrowe danie ozdobi świąteczny stół.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 53 % 9 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Znalazłem ten przepis w jednej Niemieckiej książce kucharskiej, to z niej nauczyłem się piec cebulę w piekarniku. Ten sposób podobał mi się ze względu na swoją prostotę. Sam przepis trochę poprawiłem. Tak więc przygotowujemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i umyj cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż cebulę do wrzącej wody na 10 minut, aby stała się nieco miękka, a następnie przenieś ją do durszlaka, aby spłynęła woda i ostygła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z schłodzonej cebuli odetnij wierzchołki ostrym nożem, a następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić zewnętrznej warstwy cebuli (najlepiej łyżeczką), wyjmij rdzeń. Powinniśmy dostać kubki składające się z 2-3 zewnętrznych warstw cebul

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj rdzenie i wierzchołki cebuli. Drobno posiekaj czosnek lub posiekaj czosnkiem. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek smażyć cebulę, czosnek i suchy rozmaryn przez 2 minuty. Jeśli komuś nie podoba się zapach lub smak rozmarynu, można go zastąpić pietruszką, koperkiem, tymiankiem lub inną przyprawą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj i usuń z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ser starty na grubej tarce, dodaj sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj wszystko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynia do pieczenia cebuli smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do niej kubki cebuli. Napełnij filiżanki przygotowaną mieszanką cebuli, posyp tartym serem na wierzchu i udekoruj gałązką rozmarynu (lub innymi ziołami).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni wkładamy cebulę do pieczenia przez 25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową cebulę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzach, dekorujemy plasterkami pomidora, ziołami, podajemy na gorąco. Pieczona cebula jest gotowa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak pięknie możesz udekorować danie podczas serwowania!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

dla miłośników potraw mięsnych mogę zalecić dodanie drobno posiekanego wędzonego mostka lub boczku do smażonej mieszanki cebuli przed pieczeniem lub owinięcie każdej filiżanki cebuli plasterkiem boczku i zabezpieczenie wykałaczką. Pieczona cebula-doskonale nadaje się do dań mięsnych lub rybnych, a także podawana samodzielnie jako gorąca przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy