skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Znalazłem ten przepis w jednej Niemieckiej książce kucharskiej, to z niej nauczyłem się piec cebulę w piekarniku. Ten sposób podobał mi się ze względu na swoją prostotę. Sam przepis trochę poprawiłem. Tak więc przygotowujemy produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Obierz i umyj cebulę i czosnek.
Krok 3:
Następnie włóż cebulę do wrzącej wody na 10 minut, aby stała się nieco miękka, a następnie przenieś ją do durszlaka, aby spłynęła woda i ostygła.
Krok 4:
Z schłodzonej cebuli odetnij wierzchołki ostrym nożem, a następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić zewnętrznej warstwy cebuli (najlepiej łyżeczką), wyjmij rdzeń. Powinniśmy dostać kubki składające się z 2-3 zewnętrznych warstw cebul
Krok 5:
Drobno posiekaj rdzenie i wierzchołki cebuli. Drobno posiekaj czosnek lub posiekaj czosnkiem. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek smażyć cebulę, czosnek i suchy rozmaryn przez 2 minuty. Jeśli komuś nie podoba się zapach lub smak rozmarynu, można go zastąpić pietruszką, koperkiem, tymiankiem lub inną przyprawą.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, wymieszaj i usuń z ognia.
Krok 7:
Wymieszaj ser starty na grubej tarce, dodaj sól i pieprz.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj wszystko.
Krok 9:
Naczynia do pieczenia cebuli smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do niej kubki cebuli. Napełnij filiżanki przygotowaną mieszanką cebuli, posyp tartym serem na wierzchu i udekoruj gałązką rozmarynu (lub innymi ziołami).
Krok 10:
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni wkładamy cebulę do pieczenia przez 25 minut.
Krok 11:
Gotową cebulę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzach, dekorujemy plasterkami pomidora, ziołami, podajemy na gorąco. Pieczona cebula jest gotowa.
Krok 12:
Tak pięknie możesz udekorować danie podczas serwowania!
Krok 13:
Smacznego!
dla miłośników potraw mięsnych mogę zalecić dodanie drobno posiekanego wędzonego mostka lub boczku do smażonej mieszanki cebuli przed pieczeniem lub owinięcie każdej filiżanki cebuli plasterkiem boczku i zabezpieczenie wykałaczką. Pieczona cebula-doskonale nadaje się do dań mięsnych lub rybnych, a także podawana samodzielnie jako gorąca przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g