ryba z bazylią, sezamem, oregano i czosnkiem w piekarniku
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek przygotujmy naszą rybę. Odcinamy wszystkie płetwy i głowę, przecinamy tusze na grzbiecie, wyjmujemy wnętrze i grzbiet. Dokładnie umyj tuszę i wytrzyj. Teraz zróbmy naszą marynatę, dodaj wszystkie zioła, posiekany czosnek, sezam, sok z połowy cytryny do oleju roślinnego (jeśli jest, możesz dodać czerwoną paprykę chili do smaku), wszystko wymieszaj. Sól rybną, pieprz i dokładnie przetrzyj marynatą. Wykonujemy nacięcia na wierzchu i wkładamy plasterki cytryny iw tej formie pozostawiamy rybę do marynowania na godzinę. Pieczemy rybę w piekarniku na ruszcie (przenieś rybę na ruszt, umieść blachę do pieczenia pod spodem i piecz) w temperaturze 200 C przez około 30 minut. Pozwól gotowej rybie trochę zaparzyć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g