ryba z bazylią, sezamem, oregano i czosnkiem w piekarniku

pieczona ryba o lekkiej kwaskowatości i pikantnym smaku. Ryba jest delikatna, pachnąca, z kwaskowatością. Możesz dodać dowolne aromatyczne zioła, a część soku z cytryny można zastąpić sokiem pomarańczowym i za każdym razem otrzymasz wyjątkowe danie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
283 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

na początek przygotujmy naszą rybę. Odcinamy wszystkie płetwy i głowę, przecinamy tusze na grzbiecie, wyjmujemy wnętrze i grzbiet. Dokładnie umyj tuszę i wytrzyj. Teraz zróbmy naszą marynatę, dodaj wszystkie zioła, posiekany czosnek, sezam, sok z połowy cytryny do oleju roślinnego (jeśli jest, możesz dodać czerwoną paprykę chili do smaku), wszystko wymieszaj. Sól rybną, pieprz i dokładnie przetrzyj marynatą. Wykonujemy nacięcia na wierzchu i wkładamy plasterki cytryny iw tej formie pozostawiamy rybę do marynowania na godzinę. Pieczemy rybę w piekarniku na ruszcie (przenieś rybę na ruszt, umieść blachę do pieczenia pod spodem i piecz) w temperaturze 200 C przez około 30 minut. Pozwól gotowej rybie trochę zaparzyć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy