gromadnik cytrynowy w piekarniku

takiego gromadnika jeszcze nie próbowałeś, po prostu rozpływa się w ustach! Smaczne, zdrowe. Z całą rodziną kochamy tę małą rybkę. smakuje bardzo delikatnie i soczysto. Chociaż wiele gospodyń domowych nie lubi szczególnie ryb. jak pomyślą o jej wyczyszczeniu. W aplikacji wideo do przepisu pokazałem, jak łatwo i szybko go przetworzyć. Często eksperymentuję z nią, urozmaicając smak potrawy. Tym razem smak będzie z lekką kwaskowatością cytrynową, którą nadaje mu" majonez cytrynowy " własnego przygotowania. Rzadko kupuję majonez. ponieważ nie jest to trudne do zrobienia w domu. Jest zdrowszy i smaczniejszy, a sam możesz wybrać smak majonezu. w zależności od tego, co dodać na końcu, możesz przyprawić. przyprawy, czosnek. cóż, do tego przepisu dodamy cytrynę. Dodaje przyjemnego smaku majonezowi i idealnie nadaje się do potraw z warzyw, owoców morza i ryb( w tym przypadku gromadnika)..
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 28 % 9 g
206 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z ryżem do dekoracji

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z ziemniakami

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jak ci się podoba moja ryba?

gotowanie majonezu:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce rozbij jajko, dodaj sól i cukier.
ubij składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
nie przestając ubijać, wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem, aż majonez uzyska pożądaną konsystencję.
wlej sok z cytryny i ubij, aż będzie gładki. Dodaj skórkę z cytryny (startą nie drobną tarkę) i ponownie ubij wszystko.
gotowy majonez schłodzić i można go przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez około tydzień.
gromadnik:
umyj ryby, oczyść, odetnij głowy i ogony. Połóż na naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym, pieprzem, solą.
ułóż cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie na wierzchu.
następnie warstwa zieleni.
w misce wymieszaj majonez ze śmietaną.
delikatnie rozprowadź na powierzchni ryby. Rozgrzej piekarnik do 180C, piecz do zarumienienia 30 minut.
połóż na talerzu, podawaj z ryżem lub ziemniakami. możesz ozdobić ząbkami czosnku. cytryn. zieleń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy