skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie majonezu:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce rozbij jajko, dodaj sól i cukier.
ubij składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
nie przestając ubijać, wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem, aż majonez uzyska pożądaną konsystencję.
wlej sok z cytryny i ubij, aż będzie gładki. Dodaj skórkę z cytryny (startą nie drobną tarkę) i ponownie ubij wszystko.
gotowy majonez schłodzić i można go przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez około tydzień.
gromadnik:
umyj ryby, oczyść, odetnij głowy i ogony. Połóż na naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym, pieprzem, solą.
ułóż cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie na wierzchu.
następnie warstwa zieleni.
w misce wymieszaj majonez ze śmietaną.
delikatnie rozprowadź na powierzchni ryby. Rozgrzej piekarnik do 180C, piecz do zarumienienia 30 minut.
połóż na talerzu, podawaj z ryżem lub ziemniakami. możesz ozdobić ząbkami czosnku. cytryn. zieleń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g