Kurczak z ziemniakami i kalafiorem w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj ziemniaki i trochę zeskrob. Pokrój marchewki w plasterki.
rozłóż kalafior na kwiatostany i dodaj do ziemniaków.
pół czosnku bez siekania Dodaj do warzyw, posyp wszystko pieprzem, dodaj olej roślinny, zioła, przyprawy i dobrze wymieszaj.
warzywa złożyć w rękaw.
pozostały czosnek przepuścić przez prasę, wymieszać z przyprawą do kurczaka,zetrzeć podudzia i ułożyć na wierzchu warzyw.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40-45 minut.Następnie, w razie potrzeby, pokrój paczkę na wierzch, aby uzyskać złotą skórkę.
gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g