ziemniaki pieczone z pieczarkami w piekarniku

aby świąteczny stół wyglądał pięknie, przygotuj to danie! Podawanie takiej przystawki wygląda bardzo korzystnie na świątecznym stole.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 67 % 14 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

dobrze umyj ziemniaki.
za pomocą patyczków do sushi pokrój każdy ziemniak akordeonem, nie przecinając bulwy do końca.
drobno posiekaj grzyby wraz z ziołami. Sól, pieprz.
delikatnie włóż mieszankę grzybową do szczelin ziemniaczanych.
ułóż nadziewane ziemniaki na blasze wyłożonej folią. Skrop bulwy oliwą z oliwek. Przykryj arkuszem folii.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na godzinę.
10 minut przed gotowością zdejmij folię i zrumień ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy