ziemniaki pieczone z grzybami na Nowy Rok
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze umyj ziemniaki.
za pomocą patyczków do sushi pokrój każdy ziemniak akordeonem, nie przecinając bulwy do końca.
drobno posiekaj grzyby wraz z ziołami. Sól, pieprz.
delikatnie włóż mieszankę grzybową do szczelin ziemniaczanych.
ułóż nadziewane ziemniaki na blasze wyłożonej folią. Skrop bulwy oliwą z oliwek. Przykryj arkuszem folii.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na godzinę.
10 minut przed gotowością zdejmij folię i zrumień ziemniaki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g