Pieczony kurczak w piekarniku szybko

trudno wyobrazić sobie wakacje bez chrupiącego kurczaka!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytrzyj wnętrze...

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    ... i na zewnątrz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pocierać pod skórą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pocierać w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj na zewnątrz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć, dodaj ziemniaki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie Odwróć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Danie jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

- Rozgrzej piekarnik do 230*
- odetnij tłuszcz wewnątrz kurczaka, umyj kurczaka,
- dobrze wytrzyj wnętrze i na zewnątrz przed wilgocią-jest to obowiązkowe, mokry kurczak spędza zbyt dużo czasu na parowaniu, aż zacznie się smażyć.
- wymieszaj suche składniki: połowę mieszanki zetrzyj kurczaka pod skórą (ręką od strony głowy, następnie piersi i z tyłu), drugą połowę-Zetrzyj w środku
- umieść kurczaka w formie (lepiej większy i z grubym dnem, miałem Teflon z cienkim)
- umieścić w piekarniku na średnim poziomie i smażyć 25 min.
- następnie delikatnie odwróć kurczaka i smaż 10-20 min (zależy od wielkości tuszy, mam 10 min.)
- ponownie odwróć i smaż przez 5-10 minut (mam 10).

przystawka:
- ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, osuszyć (wytrzeć ręcznikiem),
- sól i wlej 1-2 łyżki. l olej roślinny, dodaj zioła (przyprawy), jeśli chcesz, wymieszaj i połóż na blasze do pieczenia
- umieść blachę do pieczenia na niższym poziomie, gdy kurczak zostanie odwrócony po raz pierwszy
- wyjęto kurczaka, a blachę do pieczenia z ziemniakami podniesiono Powyżej średniej i smażymy przez 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy