skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Opłucz kurczaka.
Krok 3:
Wytrzyj wnętrze...
Krok 4:
... i na zewnątrz.
Krok 5:
Przyprawy.
Krok 6:
Wymieszaj przyprawy.
Krok 7:
Pocierać pod skórą.
Krok 8:
Pocierać w środku.
Krok 9:
Zetrzyj na zewnątrz.
Krok 10:
Włóż do piekarnika.
Krok 11:
Odwróć, dodaj ziemniaki.
Krok 12:
Ponownie Odwróć.
Krok 13:
Danie jest gotowe.
Krok 14:
- Rozgrzej piekarnik do 230*
- odetnij tłuszcz wewnątrz kurczaka, umyj kurczaka,
- dobrze wytrzyj wnętrze i na zewnątrz przed wilgocią-jest to obowiązkowe, mokry kurczak spędza zbyt dużo czasu na parowaniu, aż zacznie się smażyć.
- wymieszaj suche składniki: połowę mieszanki zetrzyj kurczaka pod skórą (ręką od strony głowy, następnie piersi i z tyłu), drugą połowę-Zetrzyj w środku
- umieść kurczaka w formie (lepiej większy i z grubym dnem, miałem Teflon z cienkim)
- umieścić w piekarniku na średnim poziomie i smażyć 25 min.
- następnie delikatnie odwróć kurczaka i smaż 10-20 min (zależy od wielkości tuszy, mam 10 min.)
- ponownie odwróć i smaż przez 5-10 minut (mam 10).
przystawka:
- ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, osuszyć (wytrzeć ręcznikiem),
- sól i wlej 1-2 łyżki. l olej roślinny, dodaj zioła (przyprawy), jeśli chcesz, wymieszaj i połóż na blasze do pieczenia
- umieść blachę do pieczenia na niższym poziomie, gdy kurczak zostanie odwrócony po raz pierwszy
- wyjęto kurczaka, a blachę do pieczenia z ziemniakami podniesiono Powyżej średniej i smażymy przez 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g