chleb pita w piekarniku nadziewany warzywami

doskonała przekąska na świąteczny obiad. Połączenie składników jest wyjątkowe. Smak jest słony, lekko słodki, trochę ostrości, która jest wygładzona kwaśną śmietaną i serem. I oczywiście zapach smażonego czosnku. Kolejną zaletą jest to, że możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz użyć jako niezależne danie lub jako dodatek do dań mięsnych. Bardzo lubię Dania zawinięte w chleb pita. Metodą prób i błędów z tego, co jest w lodówce, powstał taki przepis. Moim zdaniem połączenie składników jest optymalne. Mam nadzieję, że ci się spodoba!
JuleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyte składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki w kostkę i usmaż na patelni

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ogórki zaczną się smażyć, dodaj pomidory

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroimy pieczarki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wilgoć wyparuje z pomidora, dodaj pieczarki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj czosnek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po usmażeniu pieczarek dodaj czosnek i wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mieszankę meksykańską i smaż do miękkości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trzy na drobnej tarce ser

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy warzywa są gotowe, dodaj ser

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie śmietana, sól i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój chleb pita w paski 15 na 30

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń nadzienie w 2 paski chleba pita

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bułki posypujemy serem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wysyłamy do piekarnika, czekamy, aż ser się zrumieni

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po ostygnięciu możesz przeciąć na pół.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

więc najpierw podgrzej patelnię, dodaj trochę oleju. Następnie kroimy ogórki w kostkę i wysyłamy na patelnię.
W międzyczasie pokrój pomidora. Kiedy ogórki zaczną się smażyć, dodaj pomidora i poczekaj, aż płyn wyparuje.
w międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki. Gdy płyn wyparuje z pomidora, dodaj pieczarki.
następnie obierz i drobno posiekaj czosnek, a gdy pieczarki zostaną usmażone, dodaj czosnek, wszystko wymieszaj.
po kilku minutach dodaj mieszankę meksykańską i smaż do miękkości(15-20 minut).
w międzyczasie trzy sery na drobnej tarce. Zostawiamy trochę sera do posypania, a większość dodajemy do patelni, dodajemy śmietanę, sól, przyprawy. Wymieszaj wszystko, gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez 5-10 minut.
W tym czasie ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Pokrój chleb pita na paski o wymiarach około 15 na 30.
gdy nadzienie jest gotowe, połóż je na paskach chleba pita (lepiej wziąć 2 naraz, aby chleb pita się nie rozerwał), zawiń w rolkę 2 pasków chleba pita, posyp serem i wyślij do piekarnika na kilka minut. Gdy ser jest lekko usmażony, wyciągamy go.
gotowe! Teraz musisz poczekać, aż ostygnie i możesz ciąć, jak chcesz. Pocięłam na 2 części.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy