Prosta babeczka z rodzynkami w piekarniku na kwaśnej śmietanie

bardzo prosty przepis mile zaskoczy gości!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 47 g
276 kcal
IG: 2 / 28 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej sodę do śmietany, wymieszaj i odstaw.
opłucz rodzynki. (jeśli rodzynki są suche, zalej wrzącą wodą i pozwól im leżeć w plastikowej torbie, aż się ugotują).
wymieszaj rodzynki, cukier i jajka, dodaj śmietanę z gaszoną sodą i dodaj mąkę. Wymieszać.
nasmaruj formę olejem i ułóż ciasto.
wstawić do piekarnika na 30-40 minut piec w temperaturze 180 * -200*. Gdy ostygnie, posyp cukrem pudrem lub polej dżemem. (Mam dżem śliwkowo-pomarańczowy)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy