prosta babeczka z rodzynkami w piekarniku na kwaśnej śmietanie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej sodę do śmietany, wymieszaj i odstaw.
opłucz rodzynki. (jeśli rodzynki są suche, zalej wrzącą wodą i pozwól im leżeć w plastikowej torbie, aż się ugotują).
wymieszaj rodzynki, cukier i jajka, dodaj śmietanę z gaszoną sodą i dodaj mąkę. Wymieszać.
nasmaruj formę olejem i ułóż ciasto.
wstawić do piekarnika na 30-40 minut piec w temperaturze 180 * -200*. Gdy ostygnie, posyp cukrem pudrem lub polej dżemem. (Mam dżem śliwkowo-pomarańczowy)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g