skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki potrzebne do ciasta. Weź wysokiej jakości mąkę pszenną najwyższej jakości. Od tego w dużej mierze zależy smak wypieków.
Krok 2:
Przenieś masło do rondla, umieść na minimalnym ogniu i rozpuść. Wlać podgrzane mleko, wymieszać. Mieszanka mleczno-olejowa powinna być ciepła 37-40 stopni. Wlej cukier i suche drożdże do rondla z mlekiem.
Krok 3:
Przesiej mąkę solą, aby wzbogacić ją tlenem. Dodaj go do płynnej mieszanki drożdży. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ ilość mąki, uzyskując odpowiednią konsystencję ciasta. Powinien być miękki, elastyczny, nie przylegający do dłoni, przyjemny w pracy.
Krok 4:
Podziel ciasto na 6 części.
Krok 5:
Odkurz powierzchnię roboczą i wałek do ciasta mąką. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na prostokątną warstwę o wymiarach około 50 cm na 30 cm.
Krok 6:
Ułóż nadzienie "kiełbasą" wzdłuż dłuższego boku. Zwiń w rolkę, dobrze ściskając krawędzie.
Krok 7:
Możesz użyć dowolnego słodkiego nadzienia. Mam tu gęsty dżem.
Krok 8:
Dalej cięcie! Odkurz dłoń mąką ,a krawędź dłoni "przetnij" rolkę na równe części. W ten sposób z jednej "kiełbasy" uzyskuje się 8-10 bułek. Dzięki takiemu rozdzieleniu ręką krawędzie bułek same się sklejają.
Krok 9:
Kucyki można lekko docisnąć, aby nadać piękny kształt Naszym "Maluchom". Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca w pewnej odległości od siebie, biorąc pod uwagę, że będą rosły podczas pieczenia.
Krok 10:
W małym pojemniku wstrząśnij jajkiem widelcem. Posmaruj nim powierzchnię półfabrykatów za pomocą silikonowej szczotki do gotowania. Jeśli chcesz, posyp półfabrykaty sezamem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz produkty przez około 20-25 minut na złoty kolor . Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki.
Krok 11:
Wyjmij blachę do pieczenia, lekko ostudź. Bułeczki można podawać z herbatą. Smacznego!
opcja niesłodzonego nadzienia. Posiekaj białą kapustę nożem lub w robocie kuchennym. Przełożyć na patelnię, posolić, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Dusić, aż kapusta będzie miękka.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g