babeczki nadziewane kapustą i grzybami w piekarniku

Miękkie pyszne bułeczki z mnóstwem dodatków! Pyszne, dużo nadzienia i mało ciasta!!! Babeczki są szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga podnoszenia, niezwykłe cięcie ciasta, dzięki czemu bułki są lekko warstwowe. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Bardzo smaczne!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 67 % 30 g
222 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki potrzebne do ciasta. Weź wysokiej jakości mąkę pszenną najwyższej jakości. Od tego w dużej mierze zależy smak wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś masło do rondla, umieść na minimalnym ogniu i rozpuść. Wlać podgrzane mleko, wymieszać. Mieszanka mleczno-olejowa powinna być ciepła 37-40 stopni. Wlej cukier i suche drożdże do rondla z mlekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę solą, aby wzbogacić ją tlenem. Dodaj go do płynnej mieszanki drożdży. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ ilość mąki, uzyskując odpowiednią konsystencję ciasta. Powinien być miękki, elastyczny, nie przylegający do dłoni, przyjemny w pracy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 6 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odkurz powierzchnię roboczą i wałek do ciasta mąką. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na prostokątną warstwę o wymiarach około 50 cm na 30 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż nadzienie "kiełbasą" wzdłuż dłuższego boku. Zwiń w rolkę, dobrze ściskając krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz użyć dowolnego słodkiego nadzienia. Mam tu gęsty dżem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dalej cięcie! Odkurz dłoń mąką ,a krawędź dłoni "przetnij" rolkę na równe części. W ten sposób z jednej "kiełbasy" uzyskuje się 8-10 bułek. Dzięki takiemu rozdzieleniu ręką krawędzie bułek same się sklejają.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kucyki można lekko docisnąć, aby nadać piękny kształt Naszym "Maluchom". Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca w pewnej odległości od siebie, biorąc pod uwagę, że będą rosły podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W małym pojemniku wstrząśnij jajkiem widelcem. Posmaruj nim powierzchnię półfabrykatów za pomocą silikonowej szczotki do gotowania. Jeśli chcesz, posyp półfabrykaty sezamem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz produkty przez około 20-25 minut na złoty kolor . Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij blachę do pieczenia, lekko ostudź. Bułeczki można podawać z herbatą. Smacznego!

opcja niesłodzonego nadzienia. Posiekaj białą kapustę nożem lub w robocie kuchennym. Przełożyć na patelnię, posolić, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Dusić, aż kapusta będzie miękka.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy