skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pomarańcza to bardzo zdrowy owoc cytrusowy! Wymienię kilka korzyści: zawartość witaminy C, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, tonizuje organizm, poprawia skład krwi, trawienie, niszczy bakterie chorobotwórcze. Ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwutleniające.
ale są też przeciwwskazania, nie można jeść z zapaleniem żołądka o wysokiej kwasowości, wrzodami żołądka, chorobami przewodu pokarmowego.
jeśli opisujesz również, w jaki sposób miód i orzechy włoskie są przydatne, będziesz czytać przez długi czas, nie chcę się męczyć.
sama zawsze jem świeże pomarańcze, nawet nie chcę robić z nich żadnego deseru. Ale postanowiłem spróbować upiec. Okazało się smaczne i zdrowe!
więc sam przepis to gotowanie pomarańczy pieczonych w piekarniku.
bierzemy pomarańcze, przecinamy skórkę, usuwamy ją. (Nie wyrzucaj skórki, możesz ją wysuszyć i dodać podczas parzenia herbaty. Wkładamy również skórkę do lodówki, aby wyeliminować zapachy).
ostrożnie podziel pomarańczę na plasterki, Usuń białe żyły, nasiona.
oczyść orzechy włoskie, drobno posiekaj nożem.
W misce wymieszaj orzechy włoskie, cynamon i miód.
rozłóż pomarańcze na blasze do pieczenia lub formie.
rozłóż masę orzechową na wierzchu.
wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Zapiekać.
następnie włóż do spodka. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g