babeczka cytrynowa w piekarniku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zmiękczone masło zmielić z cukrem, wanilią, kurkumą i żółtkami jaj.Dodaj sok z cytryny i skórkę.
dodaj mąkę zmieszaną z sodą.
białka ubić w mocną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
kokilki (lub jedna duża forma) lekko posmaruj masłem i posyp mąką
ciasto włożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do T=180°C przez 30 minut do 1,5 godziny, w zależności od formy.
zrób impregnację: wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem.
moczyć jeszcze gorące babeczki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g