babeczka cytrynowa w piekarniku

pachnąca, pyszna babeczka-na poranną herbatę w sam raz! Rano-babeczka Wieczorem-Seks))) Lub odwrotnie)))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 63 % 40 g
332 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zmiękczone masło zmielić z cukrem, wanilią, kurkumą i żółtkami jaj.Dodaj sok z cytryny i skórkę.
dodaj mąkę zmieszaną z sodą.

białka ubić w mocną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
kokilki (lub jedna duża forma) lekko posmaruj masłem i posyp mąką
ciasto włożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do T=180°C przez 30 minut do 1,5 godziny, w zależności od formy.

zrób impregnację: wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem.
moczyć jeszcze gorące babeczki

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy