nadziewane pieczarki z pomidorami w piekarniku

niedroga, ale bardzo apetyczna przekąska na każdą okazję! Nadziewane pieczarki z pomidorami w piekarniku wyglądają pięknie i niecodziennie. Wiele osób lubi piec te grzyby pod czapką serową, ale tutaj jej nie ma. Smak jest bogaty i bardzo soczysty, spróbuj!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 35 % 7 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pieczarki z pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Wielkość pieczarek w tym przepisie ma znaczenie. Dokładniej, rozmiary ich czapek. To oni będziemy nadziewać. Więc kupując grzyby, Oblicz, jak duży chcesz uzyskać tę przekąskę. Mam czapki średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytrzyj pieczarki wilgotną szmatką, Wyczyść. Ostrożnie oddziel nogi od czapek. Pokrój odcięte nogi nożem na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz go zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, paprykę. Obierz cebulę, umyj ją. Osusz wszystkie warzywa. Obierz ząbek czosnku. Teraz drobno posiekaj wszystkie warzywa nożem. Wybierz rozmiar według własnego uznania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, połóż na niej posiekane warzywa. Nie wkładaj grzybów! Teraz smaż wszystko, mieszając, na średnim ogniu przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 5 minutach dodaj grzyby do warzyw i gotuj wszystko, aż warzywa będą gotowe (około 5-7 minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania nadzienia zmiel 1 ząbek czosnku i chili. Umyj i osusz chili.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś Czapki grzybowe do miski, dodaj do nich chili, czosnek, sól, suszone zioła do smaku (mam bazylię i oregano). Wlej 2-3 łyżki. l. oliwa z oliwek, dobrze wymieszaj, wcierając wszystkie przyprawy w grzyby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu dodaj sos sojowy do nadzienia, wymieszaj. Spróbuj posmakować. Jeśli z sosu jest mało soli, możesz trochę solić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowane czapki nadziewane nadzieniem warzywnym z nogami grzybów. Przenieś je ostrożnie na blachę do pieczenia. I piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 C przez około 10-15 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwól gotowym grzybom ostygnąć i podawaj na gorąco. Udekoruj świeżą bazylią (nawiasem mówiąc, możesz dodać ją do nadzienia) i pomidorkami koktajlowymi. Jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno (osobiście podobało mi się bardziej na ciepło:)). Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy