skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pieczarki z pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Wielkość pieczarek w tym przepisie ma znaczenie. Dokładniej, rozmiary ich czapek. To oni będziemy nadziewać. Więc kupując grzyby, Oblicz, jak duży chcesz uzyskać tę przekąskę. Mam czapki średniej wielkości.
Krok 2:
Wytrzyj pieczarki wilgotną szmatką, Wyczyść. Ostrożnie oddziel nogi od czapek. Pokrój odcięte nogi nożem na małe kawałki.
Krok 3:
Marchewki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz go zetrzeć.
Krok 4:
Umyj pomidory, paprykę. Obierz cebulę, umyj ją. Osusz wszystkie warzywa. Obierz ząbek czosnku. Teraz drobno posiekaj wszystkie warzywa nożem. Wybierz rozmiar według własnego uznania.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, połóż na niej posiekane warzywa. Nie wkładaj grzybów! Teraz smaż wszystko, mieszając, na średnim ogniu przez około pięć minut.
Krok 6:
Po 5 minutach dodaj grzyby do warzyw i gotuj wszystko, aż warzywa będą gotowe (około 5-7 minut).
Krok 7:
Podczas gotowania nadzienia zmiel 1 ząbek czosnku i chili. Umyj i osusz chili.
Krok 8:
Przenieś Czapki grzybowe do miski, dodaj do nich chili, czosnek, sól, suszone zioła do smaku (mam bazylię i oregano). Wlej 2-3 łyżki. l. oliwa z oliwek, dobrze wymieszaj, wcierając wszystkie przyprawy w grzyby.
Krok 9:
Na samym końcu dodaj sos sojowy do nadzienia, wymieszaj. Spróbuj posmakować. Jeśli z sosu jest mało soli, możesz trochę solić.
Krok 10:
Przygotowane czapki nadziewane nadzieniem warzywnym z nogami grzybów. Przenieś je ostrożnie na blachę do pieczenia. I piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 C przez około 10-15 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 11:
Pozwól gotowym grzybom ostygnąć i podawaj na gorąco. Udekoruj świeżą bazylią (nawiasem mówiąc, możesz dodać ją do nadzienia) i pomidorkami koktajlowymi. Jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno (osobiście podobało mi się bardziej na ciepło:)). Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g