skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, wybierz dowolny kształt-kwadraty, paski, najważniejsze jest to, że kawałki są jak najbardziej takie same.
Krok 3:
Włóż filet do miski, napełnij kefirem, dodaj musztardę, sól i pieprz. Sól i pieprz można dodawać czysto symbolicznie, ponieważ dodamy je do panierki.
Krok 4:
Do panierowania bierzemy gotowe okruchy lub sami je gotujemy. Po prostu suszę plastry bochenka na suchej patelni i siekam. Migdały wysyłamy do miski kombajnu (obrałem go ze skóry, ale nie jest to konieczne) i suszonego chleba. Zmiel wszystko na okruchy.
Krok 5:
Dodaj starty ser, suszone zioła, sól, pieprz. Mieszać. Nasza panierka jest gotowa.
Krok 6:
Filet z kurczaka obtoczyć w panierce ze wszystkich stron i złożyć na ruszcie.
Krok 7:
Pieczemy nuggetsy z kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20 minut lub do momentu, aż będą chrupiące, tylko uważaj, aby nie wysuszyć fileta.
Krok 8:
Pozwól bryłkom kurczaka lekko ostygnąć i podawaj. Pyszne, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Podawać z sosem. Podałam z karmelowo-pomidorowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g