skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na serniki. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 C.
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj cukier, 1 całe jajko i żółtko (nie potrzebujemy od niego białka), wanilię i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu. Mieszać. W zależności od twarogu mąka może potrzebować mniej lub więcej.
Krok 4:
Część mąki pszennej (2 łyżki stołowe) zastąpiłem mąką kukurydzianą (ale wcale nie jest to konieczne). Dobrze wymieszaj masę twarogową.
Krok 5:
Upiekłem serniki w foremkach do muffinek, więc masa twarogowa stała się bardziej miękka, jeśli nie masz foremek do muffinek, możesz natychmiast upiec serniki na blasze do pieczenia, ale wtedy ciasto na serniki powinno dobrze trzymać kształt, w przeciwnym razie po upieczeniu nie można dostać serników, ale zapiekankę z twarogu,która jest również bardzo smaczna)
Krok 6:
Formujemy więc serniki, lekko zwijając je w mące i wkładamy do foremek na babeczki. Smarujemy serniki śmietaną na wierzchu i wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 7:
Mamy takie serniki i już w tej formie są bardzo smaczne. Ale sprawimy, że będą jeszcze smaczniejsze.
Krok 8:
Składniki sosu. Wcześniej zmielłem mak w młynku do kawy, ale jeśli chcesz bardziej delikatnego smaku, nie bierz mak, a także uważaj przy wyborze maku, nie powinien być gorzki!
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę, mieszanina powinna stać się lekko płynna.
Krok 10:
Rozłóż serniki w naczyniu do pieczenia.
Krok 11:
Wlej sos na wierzch i wyślij do piekarnika na 10-15 minut w 180 C.
Krok 12:
Nasze śniadanie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g