serniki w piekarniku z sosem śmietanowym na śniadanie

pachnące niedzielne śniadanie dla całej rodziny!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 47 % 21 g
242 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na serniki. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj cukier, 1 całe jajko i żółtko (nie potrzebujemy od niego białka), wanilię i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu. Mieszać. W zależności od twarogu mąka może potrzebować mniej lub więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Część mąki pszennej (2 łyżki stołowe) zastąpiłem mąką kukurydzianą (ale wcale nie jest to konieczne). Dobrze wymieszaj masę twarogową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upiekłem serniki w foremkach do muffinek, więc masa twarogowa stała się bardziej miękka, jeśli nie masz foremek do muffinek, możesz natychmiast upiec serniki na blasze do pieczenia, ale wtedy ciasto na serniki powinno dobrze trzymać kształt, w przeciwnym razie po upieczeniu nie można dostać serników, ale zapiekankę z twarogu,która jest również bardzo smaczna)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy więc serniki, lekko zwijając je w mące i wkładamy do foremek na babeczki. Smarujemy serniki śmietaną na wierzchu i wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mamy takie serniki i już w tej formie są bardzo smaczne. Ale sprawimy, że będą jeszcze smaczniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Składniki sosu. Wcześniej zmielłem mak w młynku do kawy, ale jeśli chcesz bardziej delikatnego smaku, nie bierz mak, a także uważaj przy wyborze maku, nie powinien być gorzki!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki sosu i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę, mieszanina powinna stać się lekko płynna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż serniki w naczyniu do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos na wierzch i wyślij do piekarnika na 10-15 minut w 180 C.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasze śniadanie jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy