Kalach w piekarniku

maślane kalachy dla miłośników kuchni rosyjskiej! Na wyjściu uzyskuje się 10 Kalach. Jest w nich trochę cukru, więc można je bezpiecznie stosować zamiast chleba, jest bardzo smaczny!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 80 % 45 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier, sól, margarynę i zagniatamy ciasto. Okaże się gęsty. Ciasto należy ugniatać przez 20 minut.
następnie włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 3,5 godziny. Po 3 godzinach (pół godziny przed końcem stania) zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
rozłóż ciasto na stole i oddziel na kawałki o wadze 115 gramów każdy. Zwiń kawałki w kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut. 2 cm do krawędzi Wytnij połowę koła nożem. Aby uzyskać takie jak otwarte "torebki". Połóż wyciętą część na nieciętej części (język torebki), smarując ją wcześniej olejem roślinnym.
w rezultacie otrzymasz takie torebki kalachi. Teraz połóż kalachi na blasze do pieczenia i pozostaw na półtorej godziny. Następnie posmaruj jajkiem i piec w 240C przez 15 minut.
Kalach można jeść jak zwykły chleb-są dobre z masłem, z dżemem. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy