skład / składniki
metoda gotowania
w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier, sól, margarynę i zagniatamy ciasto. Okaże się gęsty. Ciasto należy ugniatać przez 20 minut.
następnie włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 3,5 godziny. Po 3 godzinach (pół godziny przed końcem stania) zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
rozłóż ciasto na stole i oddziel na kawałki o wadze 115 gramów każdy. Zwiń kawałki w kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut. 2 cm do krawędzi Wytnij połowę koła nożem. Aby uzyskać takie jak otwarte "torebki". Połóż wyciętą część na nieciętej części (język torebki), smarując ją wcześniej olejem roślinnym.
w rezultacie otrzymasz takie torebki kalachi. Teraz połóż kalachi na blasze do pieczenia i pozostaw na półtorej godziny. Następnie posmaruj jajkiem i piec w 240C przez 15 minut.
Kalach można jeść jak zwykły chleb-są dobre z masłem, z dżemem. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g