Chleb Domowy
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować ciasto, podgrzej wodę do 40 stopni. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
następnie wlej masło i ubite jajko, wymieszaj. Teraz możesz dodać mąkę. Ubij mąkę w kilku krokach. Zagniataj ciasto, aż znajdzie się w tyle za dłońmi.
zagnieść ciasto. Nasmaruj formę olejem(wziąłem zwykłe szkło, okrągłe). Włóż ciasto do formy i pozostaw do piekarnika, podgrzanego i wyłączonego na 60-80 minut. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy czapka się podniesie.
posmaruj wierzch jajkiem. Teraz możesz włączyć piekarnik na 180-200 stopni i piec przez 30-40 minut, aż chleb się zrumieni.
następnie wlej masło i ubite jajko, wymieszaj. Teraz możesz dodać mąkę. Ubij mąkę w kilku krokach. Zagniataj ciasto, aż znajdzie się w tyle za dłońmi.
zagnieść ciasto. Nasmaruj formę olejem(wziąłem zwykłe szkło, okrągłe). Włóż ciasto do formy i pozostaw do piekarnika, podgrzanego i wyłączonego na 60-80 minut. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy czapka się podniesie.
posmaruj wierzch jajkiem. Teraz możesz włączyć piekarnik na 180-200 stopni i piec przez 30-40 minut, aż chleb się zrumieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g