Chleb Domowy

nie ma nic piękniejszego niż domowy chleb DIY! Staram się gotować częściej!
AliszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 39 g
253 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min
aby przygotować ciasto, podgrzej wodę do 40 stopni. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
następnie wlej masło i ubite jajko, wymieszaj. Teraz możesz dodać mąkę. Ubij mąkę w kilku krokach. Zagniataj ciasto, aż znajdzie się w tyle za dłońmi.
zagnieść ciasto. Nasmaruj formę olejem(wziąłem zwykłe szkło, okrągłe). Włóż ciasto do formy i pozostaw do piekarnika, podgrzanego i wyłączonego na 60-80 minut. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy czapka się podniesie.
posmaruj wierzch jajkiem. Teraz możesz włączyć piekarnik na 180-200 stopni i piec przez 30-40 minut, aż chleb się zrumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy